Cameron: "Nigeria en Afghanistan wellicht twee meest corrupte landen ter wereld"

David Cameron en Koningin Elizabeth op een receptie in Buckingham Palace ter ere van de 90ste verjaardag van 'The Queen'.
photo_news David Cameron en Koningin Elizabeth op een receptie in Buckingham Palace ter ere van de 90ste verjaardag van 'The Queen'.
De Britse premier David Cameron heeft voor heel wat ophef gezorgd nadat in een filmpje te zien is hoe hij aan de koningin vertelt dat er op de anticorruptie-top in Londen donderdag leiders komen uit "ongelofelijk corrupte landen". Of de premier zich ervan bewust is dat hij gefilmd wordt, is niet duidelijk.

In een vandaag door ITV uitgezonden filmpje is te zien hoe Cameron met koningin Elizabeth over een nakende anti-corruptietop praat: "De regeringsleiders van mogelijk de meest corrupte landen komen naar Groot-Brittannië", zei Cameron daarin. "Nigeria en Afghanistan, wellicht de twee meest corrupte landen ter wereld". Volgens ITV werd het - amper 16 seconden durende - filmpje opgenomen tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van de Britse koningin in Buckingham Palace.

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, die naast de premier stond, nam het snel op voor een van de bedoelde leiders, waarschijnlijk de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari. Hij zei tegen Elizabeth II: "Maar deze president is niet corrupt, hij doet erg zijn best". De voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, vroeg zich toen plotseling hardop af of hij mocht aannemen dat de leiders op eigen kosten naar Londen komen.

De Britse regering is donderdag gastheer op een topconferentie van politieke en economische leiders die beoogt de corruptie in de wereld samen daadkrachtig aan te pakken.

Nigeria en Afghanistan staan ver achteraan op de corruptie-index van Transparency International. Afghanistan bezet de 166ste plaats op 168 landen, Nigeria staat 136ste. Met de top wil de Britse regering de globale strijd tegen corruptie meer betekenis geven.