Cameron niet opgezet met Duitse tegenkanting over Turkse EU-toetreding

David Cameron
UNKNOWN David Cameron
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zegt in een interview met de Duitse krant Bild dat Turkije nog niet rijp is om lid te worden van de Europese Unie. De Britse premier David Cameron reageerde in Ankara boos over dergelijke 'belemmeringen' voor de toetreding.

Als vandaag over de kwestie beslist moest worden, "zou Turkije niet in staat zijn tot de EU toe te treden en zou de Europese Unie niet in staat zijn Turkije op te nemen", zegt Westerwelle aan de vooravond van een bezoek aan Istanboel.

"Het is daarentegen in ons belang dat Turkije zich op Europa richt, niet alleen om economische reden". Het land kan volgens hem "op erg constructieve wijze helpen bij de regeling van conflicten, of het nu gaat om Afghanistan, Iran, Jemen of het Midden-Oosten".
 
Belemmeringen
In een toespraak tot zakenlieden in Ankara zei Cameron van zijn kant: "Als ik denk aan wat Turkije als bondgenoot van de NAVO gedaan heeft om Europa te verdedigen en wat Turkije vandaag in Afghanistan doet aan de zijde van de Europese bondgenoten, maakt het me boos dat uw stappen naar een toetreding tot de Europese Unie op dergelijke wijze ontmoedigd worden."
 
De Europese Commissie verwelkomt de duidelijke wil van Cameron om vooruitgang te boeken met de toetreding van Turkije. Tegelijk bevestigt de Commissie dat het land een "perspectief" heeft op toekomstig EU-lidmaatschap.

Gesprekken
Ankara voert sinds 2005 toetredingsgesprekken met de EU, maar die verlopen zeer traag. Naast de terughoudendheid van Frankrijk en Duitsland, die met Turkije niet verder willen gaan dan een "geprivilegieerd partnerschap", spelen ook de kwestie-Cyprus en de moeizame hervormingen in Turkije daarin hun rol.

Toch hoopt de Europese Commissie dat nog dit jaar nieuwe onderhandelingshoofdstukken aangesneden kunnen worden. (afp/sam)