Cameron nadert op Clegg na tweede Britse tv-debat

De drie Britse kopstukken: Nick Clegg, Gordon Brown en David Cameron.
UNKNOWN De drie Britse kopstukken: Nick Clegg, Gordon Brown en David Cameron.
De drie kopstukken van de Britse politieke partijen hielden donderdagavond het tweede van drie debatten in aanloop naar de parlementsverkiezingen van 6 mei. Centraal stond het buitenlandse beleid (Europa, Afghanistan, immigratie, klimaatopwarming). Het debat was levendiger zonder dat echt iemand een beslissende voorsprong kon nemen.

Premier Gordon Brown, die in het eerste debat eerder hoffelijk was tegen Nick Clegg, de leider van de liberaal-democraten, wierp Clegg voor bij te dragen aan het verzwakken van het Verenigd Koninkrijk. Aan de leider van de conservatieven, David Cameron, zei Brown dat hij Groot-Brittannië in Europa wil isoleren.

Alliantie
Meermaals leken Clegg en Brown een tactische alliantie te vormen, om de risico's af te schilderen die er volgens hen schuilen in David Cameron die na 13 jaar de Conservatieven van de oppositiebanken wil halen.

Tories worden niet gespaard
Cameron zei "in Europa te willen zijn, maar niet gedirigeerd door Europa". Clegg, naar wiens optreden sterk werd uitgekeken, spaarde de Tories niet en verwees onder meer naar hun uitstap uit de Europese Volkspartij (EVP), om aan te sluiten bij het kleine anti-federalistische blok, met kleine Tsjechische en Poolse partijen, een bende antisemitische "gekken" volgens Clegg.

Clegg en Cameron bijna even sterk
Een gemiddelde van de vijf peilingen die meteen na het debat werden verspreid geven Clegg en Cameron met respektievelijk 33,8 pct en 32,8 pct stemvoordeel een vrijwel gelijke score, voor Brown (27,6 pct). "Gordon Brown was veel beter, Nick Clegg bleef sterk en David Cameron heeft zich beter verdedigd", aldus The Guardian in zijn editoriaal. (belga/kve)