Cameron: "Grotere kans op Derde Wereldoorlog na Brexit"

Als Groot-Brittannië uit de Europese Unie vertrekt, de zogenoemde 'Brexit', wordt de kans op een Derde Wereldoorlog groter. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd in een toespraak in The British Museum.

"Isolationisme heeft ons land nooit goed gedaan", zei Cameron. "Wanneer we onze rug naar Europa keren, krijgen we daar vroeger of later spijt van. We moeten er altijd naar terug, en altijd tegen een hogere prijs."

Het land heeft vaker geprobeerd Europa de rug toe te keren en dat heeft nooit goed uitgepakt, aldus Cameron. Vroeger of later trad Groot-Brittannië altijd weer toe, soms onder voorwaarden die niet voordelig waren voor het land.

Cameron benadrukte tevens dat de Europese Unie de internationale invloed van zijn land "versterkt". De voorstanders van een Brexit zijn ervan overtuigd dat de invloed van Groot-Brittannië juist groter zou zijn mocht het land de EU verlaten.

Cameron verwees ook naar de "bedreigingen" van terreurgroep Islamistische Staat (IS) en Rusland, en naar de vluchtelingencrisis: "In de huidige gevaarlijke internationale situatie is het essentieel om zo nauw mogelijk samen te werken met onze Europese buren", klonk het.

Isolationisme heeft ons land nooit goed gedaan

David Cameron

Boris Johnson

Boris Johnson zal vandaag ook een toespraak houden, al gaat hij het over precies het tegenovergestelde hebben: het vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie. De oud-burgemeester van Londen gaat vervolgens per bus het hele land door om mensen ervan te overtuigen voor Brexit te stemmen, meldt de BBC.

Uit een peiling van onderzoeksbureau YouGov die The Times vandaag publiceerde, komt naar voren dat voor- en tegenstanders van een Brexit zich nog altijd in een nek-aan-nekrace bevinden. Van de ondervraagden vindt 42 procent dat Groot-Brittannië in de EU moet blijven en is 40 procent voor een Brexit.

Het referendum over Brexit is op 23 juni.

Boris Johnson
Boris Johnson