Cameron eist loyaliteit van ministers over EU: geen steun betekent opstappen

De Britse premier David Cameron probeert een rebellie in zijn Conservatieve Partij de kop in te drukken. Hij eist van zijn ministers dat ze zijn standpunt over de Britse positie in de Europese Unie steunen. Volgens een woordvoerster zijn Camerons woorden evenwel "verkeerd geïnterpreteerd" en had hij het enkel over ministers die achter een heronderhandelen omtrent het Britse lidmaatschap van de Europese Unie staan, en niet het referendum.

Het "neutrale" standpunt
Wie oproept tot een Britse uitstap uit de Europese Unie (EU), dreigt zijn ministerportefeuille kwijt te spelen. Dat dreigement heeft volgens Britse media premier David Cameron gisterenavond in de marge van de G7-top in München aan het adres van zijn kabinetsleden geuit.

De ministers moeten zich eendrachtig scharen achter Camerons standpunt: nieuw overleg voeren om dan een referendum over EU-lidmaatschap te organiseren, en vervolgens zorgen dat die raadpleging het juiste resultaat (bij de EU blijven) oplevert. Cameron noemde dit het "neutrale" standpunt van de Britse regering.

De premier reageerde daarmee op het dreigement van meer dan 50 Eurosceptische Tories om, in het geval het heronderhandelen van het Britse EU-aandeel met Brussel niet naar (hun) wens verloopt, tegen het verder Brits verblijf in de EU te zullen stemmen.

"Als je onderdeel wilt zijn van de regering, moet je het standpunt innemen dat we bezig zijn met onderhandelingen voor het referendum en dat dit tot een succes zal leiden'', zei Cameron. Hij is ervan overtuigd dat onderhandelingen voldoende resultaat opleveren om de Britten te overtuigen binnen de EU te blijven.

Cameron op de G7-top, gisteren.
REUTERS Cameron op de G7-top, gisteren.

"Als je onderdeel wilt zijn van de regering, moet je het standpunt innemen dat we bezig zijn met onderhandelingen voor het referendum en dat dit tot een succes zal leiden."

David Cameron

Ruggensteuntje
Een ruggensteuntje kreeg Cameron alleszins van de Amerikaanse president Barack Obama. Die wil "dat het Verenigd Koninkrijk deel van de EU blijft".

Cameron heeft beloofd, tegen eind 2017 een volksraadpleging over de kwestie te houden. In de aanloop naar de verkiezingen vorige maand was die kwestie een hetere aardappel: toen voelde de topman van de Conservatieven nog de hete adem van het eurosceptische UKIP in de nek.

REUTERS

Verkeerd geïnterpreteerd?
Downing Street 10 heeft ondertussen ontkend dat premier David Cameron eurosceptische ministers een ultimatum heeft gesteld, zo heeft de Britse commerciële zender Sky bericht.

Volgens een woordvoerster van Cameron zijn de woorden van haar baas op de top van de G7 "verkeerd geïnterpreteerd" en had hij het enkel over ministers die achter een heronderhandelen omtrent het Britse lidmaatschap van de Europese Unie staan, en niet het referendum.