Cameron dreigt met Brexit als Brussel geen gehoor geeft

REUTERS
De Britse premier David Cameron dreigt met zijn land uit de Europese Unie te stappen als Brussel geen gehoor geeft aan zijn vraag tot hervormingen. Toch heeft hij er vertrouwen in dat Groot-Brittannië in een hervormde EU zal blijven, zoals hij wenst. "Maar wanneer we niet krijgen wat we wensen, sluit ik niets uit", zegt Cameron aan de Sunday Telegraph, bij de start van het partijcongres van de Conservatieven.

Cameron voegt er uitdrukkelijk aan toe dat hij het "zeer ernstig meent". Europa staat waarschijnlijk mee in het middelpunt tijdens de vierdaagse partijbijeenkomst in Manchester. Cameron voelt vooral de druk van de vele backbenchers bij de Tories die voor een exit uit de EU pleiten.

Eerder beloofde Cameron ten laatste tegen eind 2017 een referendum over het EU-lidmaatschap. De Britse premier vraagt een omvattende hervorming als zijn land in de EU wil blijven.

Hij bleef tot nu toe steeds zeer vaag over welke buit hij wil binnenhalen bij zijn Europese collega's. Steevast wijst hij op de noodzaak om een sterke competitieve economie te behouden, de grenzen te bewaken en te vermijden dat de EU steeds meer bevoegdheden binnenhaalt.

Toen hij op de Britse omroep BBC gevraagd werd welk standpunt hij zal innemen tijdens de campagne voor het referendum, herhaalde hij nogmaals: "Ik heb steeds gezegd dat indien ik niet krijg wat ik wil ik niets uitsluit. En dat betekent exact wat dat betekent."