Cameron: "Britse straten kunnen ten prooi vallen aan IS"

De Britse premier David Cameron.
REUTERS De Britse premier David Cameron.
De jihadisten van de Islamitische Staat (IS) vormen een onmiddellijke bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk. Het land moet dan ook zijn "militaire bekwaamheid" inzetten om de vooruitgang van de IS te stoppen, zo heeft de Britse premier David Cameron geschreven in een bijdrage voor de krant Sunday Telegraph.

"Als we niet handelen om de aanval van deze uiterst gevaarlijke terroristische beweging tegen te houden, zal die zich blijven versterken totdat ze zich tegen ons kan richten in de straten van het Verenigd Koninkrijk", schrijft de eerste minister.

Volgens de Cameron betekent dat evenwel niet dat het probleem gewoon kan worden aangepakt door Britse troepen naar het noorden van Irak te sturen. "We hebben een stevig veiligheidsantwoord nodig, of dat nu een militaire actie is waarbij er achter de terroristen wordt aangegaan, een internationale samenwerking op het vlak van inlichtingen en contraterrorisme dan wel een vastberaden actie tegen de terroristen hier."

De veiligheid kan volgens de conservatieve regeringsleider enkel verzekerd worden "als we al onze middelen inzetten - hulp, diplomatie, onze militaire bekwaamheid - om een stabielere wereld tot stand te helpen brengen", klinkt het. Het Verenigd Koninkrijk moet daarvoor samenwerken met landen als Saoedi-Arabië, Qatar, Egypte, Turkije "en misschien zelfs Iran".