Caloriebom 'kapsalon' al tien jaar een fenomeen: uitvinder blijft bij recept

De bedenkers van de kapsalon zijn niet rijk geworden van hun snackcreatie.
AD/Frank de Roo De bedenkers van de kapsalon zijn niet rijk geworden van hun snackcreatie.
Een kapsalon, u hebt het misschien al eens besteld in een pitazaak te lande. Mocht dat niet het geval zijn is het nu misschien wel eens het moment om het gerecht uit te testen, want het befaamde kapsalon bestaat exact 10 jaar. Puristen willen alleen de enige echte, van shoarmazaak El Aviva in de Nederlandse stad Rotterdam.

"Nee," zegt Sunsal Bengu aan onze collega's van het Algemeen Dagblad, "een speciale jubileumeditie komt er niet. Het recept van onze kapsalon is onveranderd sinds 2005: patat (frieten, red.) van Farm Frites, echt shoarmavlees en saus, vooral veel knoflooksaus.'' Bengu schat dat 80 procent van zijn omzet uit kapsalons komt. "Van heinde en verre komen ze bij ons voor zo'n snack. Zoals dat vriendengroepje uit Arnhem. Ze pakken de trein, eten hier een kapsalon en gaan dan weer terug.''

De caloriebom (1.800 kilocalorieën) dankt zijn naam aan een kapper even verderop, die dol was op shoarmaschotels. De snack werd zo'n hit dat andere snackbars en shoarmazaken de formule van de familie Bengu kopieerden. Binnen de kortste keren was de snack in heel Rotterdam en later in heel Nederland te verkrijgen.

Ook buiten Nederland is de kapsalon gegeerd: Vlaanderen ging al voor de bijl, maar daar bleef het niet bij.  Verscheidene  shoarmazaken in Berlijn verkopen 'm als Frisörsalon en onlangs dook de oer-Rotterdamse snack op tijdens een foodfestival in New York. De Duitse supermarktketen Aldi heeft zelfs nog een tijdje kant-en-klare kapsalons in de schappen gehad voor in de oven.

'Vissalon'
In de loop der jaren kwamen er allerlei varianten op de markt: van een veganistische versie tot een vissalon.""Ze doen maar," zegt Bengu schouderophalend. "Veel mensen willen niets anders dan een kapsalon van ons."

De Bengu's hebben nog geprobeerd patent aan te vragen op het recept en de naam, maar dat bleek erg lastig. Dus echt rijk, nee, dat zijn ze er niet mee geworden. "Maar trots zijn we wel."

Op de vraag of hij zelf wel eens een kapsalon eet, knikt Bengu. "Jazeker. Drie tot vier per week." Niet een beetje ongezond? "Valt mee. Een kapsalon geeft zo'n verzadigd gevoel dat je de rest van de dag geen honger meer hebt."