Californië vreest voor grotere bosbranden door krachtige wind, graf Ronald Reagan in gevaar

Brandweermannen aan de weg die gaat naar de Reagan Presidential Library in Simi Valley, Californië, vandaag.
AFP Brandweermannen aan de weg die gaat naar de Reagan Presidential Library in Simi Valley, Californië, vandaag.
Geteisterd door zware bosbranden, vreest de Amerikaanse staat Californië vandaag voor een uitbreiding van het inferno nu er een nieuwe krachtige wind staat. Ook de Ronald Reagan Presidential Library, waar de oud-president en zijn vrouw Nancy begraven liggen, wordt ondertussen bedreigd door de vlammen.

Brandweermannen doen hun uiterste best om de Ronald Reagan Presidential Library te beschermen. In het complex liggen ook miljoenen spullen opgeslagen uit de tijd dat Ronald Reagan president was. Zo staan er bijvoorbeeld meerdere vliegtuigen, waaronder het presidentiële toestel Air Force One. Verder worden er ook miljoenen documenten, foto’s, tapes en andere spullen bewaard.

De bibliotheek zelf en omliggende bedreigde woningen in Simi Valley, ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Los Angeles, zijn vanmorgen geëvacueerd. Ook scholen blijven dicht.

In de Amerikaanse kuststaat is het al maanden erg droog en het waait het momenteel erg hard.
EPA In de Amerikaanse kuststaat is het al maanden erg droog en het waait het momenteel erg hard.

Kleine orkaan

De nationale weerdiensten waarschuwden voor komende windsnelheden die de kracht van een kleine orkaan kunnen hebben. Die kunnen het bestaande vuur aanwakkeren en nieuwe branden uitlokken. Bovendien is het in de districten Los Angeles en Ventura nog altijd zeer droog.

Meer dan 4.500 brandweerlieden waren vandaag nog in de weer en zo'n 50.000 mensen hebben hun woningen moeten verlaten. Niet alleen in Santa Clarita, maar ook in de wijnstreek Sonoma en in Geyserville kregen inwoners het bevel om het grondgebied te verlaten waarop enkele duizenden hectare in as werd gelegd. Ook is bij honderdduizenden mensen de stroom afgesloten. 

Gouverneur Gavin Newsom riep voor de hele staat de noodtoestand uit. 

De natuurbranden teisteren Californië al bijna een week en er lijkt nog geen eind aan te komen.
AFP De natuurbranden teisteren Californië al bijna een week en er lijkt nog geen eind aan te komen.

Nieuw fenomeen

De branden in Californië zijn een terugkerend fenomeen, maar dat ze zo snel terugkeren naar plaatsen waar ze eerder zijn geweest, is een nieuw fenomeen.

EPA
AFP
AFP
EPA
EPA

Lees ook: Een rampenfilm, maar dan echt: bosbranden in Californië jagen opnieuw duizenden op de vlucht
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jos Plessers

    Ik vrees meer voor de levenden en de arme dieren

  • Nicky Bud

    Hoe kan daar nog iets afbranden, na al die branden jaar in, jaar uit? Ook worden er veel foto's gemaakt, maar je ziet niemand (van de bevolking) zich de moeite doen om ook maar iets te doen tegen kleinere brandjes in hun directe omgeving. Zoals die foto van wat kort gras dat brandde onder de wijngaard. Niemand die zich de moeite neemt om dat even uit te trappen. Maar op het einde van de wijngaard staat er wel een bos.....