Californië streeft eigen klimaatdoelstelling na: "100 procent schone energie in 2045"

Gouverneur van Californië Jerry Brown
ap Gouverneur van Californië Jerry Brown
Californië, de op vier na grootste economie ter wereld en een speerpunt in de strijd tegen de klimaatverandering, heeft zich maandag officieel verbonden tot "100 procent schone energie" tegen 2045. De Amerikaanse staat provoceert zo president en klimaatscepticus Donald Trump.

"Met deze wet zit Californië op het goede spoor om de doelstellingen van het akkoord van Parijs te halen en zelfs verder te gaan", zei de Democratische gouverneur Jerry Brown, voor het Californische parlement de wet zou goedkeuren. "Het zal niet makkelijk zijn, het zal niet onmiddellijk zijn, maar het moet gebeuren."

Tot nu toe was in de Verenigde Staten alleen Hawaï even voortvarend als Californië. Maar de eilandengroep wordt dan ook sterk bedreigd door de stijging van de zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering. Een twintigtal landen nam gelijkaardige maatregelen, maar geen enkel is economisch noch politiek zo belangrijk als Californië, met zijn 40 miljoen inwoners de meest bevolkte staat van de VS.

Het is niet in woorden te beschrijven hoe belangrijk het is dat een staat van de omvang en met de invloed van Californië zich verbindt tot honderd procent schone energie.

Michael Brune, directeur Sierra Club

"Californië, een van de meest bloeiende economieën, gaat in de aanval tegen de klimaatverandering. Ik hoop dat ook Frankrijk en Duitsland hun ambities zullen optrekken, want we moeten allen meer doen", zei gouverneur Brown aan het Franse persagentschap AFP.

"Het is niet in woorden te beschrijven hoe belangrijk het is dat een staat van de omvang en met de invloed van Californië zich verbindt tot honderd procent schone energie", zegt Michael Brune, de directeur van de Sierra Club, een van de oudste milieuorganisaties van de VS.

VS uit klimaatakkoord

Op federaal niveau trok de Republikeinse regering van president Donald Trump zich in 2017 officieel terug uit het klimaatakkoord van Parijs, dat het jaar ervoor door zijn Democratische voorganger Barack Obama was ondertekend. Het klimaatakkoord, dat in december 2015 ondertekend werd door 190 landen, heeft als doel om de opwarming van de atmosfeer onder de 2 graden te houden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Dat moet klimaatrampen vermijden.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  Tussen 2007 en 2017, 7 miljoen CA. mensen zijn verhuisd naar andere staten. 400.000 mensen verhuizen naar Texas jaarlijks. Florida + 375,000 people p/jaar. De grootste groep nieuwe Nevadans komen uit Californië. Alaska, Florida, Nevada, South Dakota, Texas, Washington, en Wyoming hebben geen inkomstenbelasting... Nu voor de grote vraag; "als CA. zo goed is, waarom verlaten de bevolking CA. in horde"?...

 • Peter Bonacasa

  Californië onderhoudt de heikneuters uit de Rust- en Biblebelt wel financieel en kan zonder de VS perfect verder. Heeft een economie die groter is dan die van heel veel landen. Wat Obama hiermee te maken heeft is me een raadsel, maar voor sommige mensen is elke reden goed om "Obama" te roepen.

 • Fons Casteels

  Fantastisch nieuws als het gerealiseerd wordt. En dat zie ik niet gebeuren, tenzij men alle benzine- en dieselauto's gaat verbieden. Want 100% betekent "alles". Ik ben ook zeer benieuwd hoe de Democrats dat gaan oplossen met het luchtverkeer: gaan er vanaf 2045 in Californië nog enkel elektrische vliegtuigen opstijgen en landen? Om nog maar van het meest vervuilende transportmiddel te zwijgen: de scheepvaart. Komaan fact finders, ga aan de slag!

 • Jean De Grande

  Heeft niks met klimaat te maken. Normale linkse Trump-bashing. Ik zou ze nog 30 jaar met een "democratische" gouverneur laten zitten. Kan die toegeven dat hun doelstellingen waanzin waren.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Net op tijd om Amerika eraan te herinneren waarom kiezers twee jaar geleden Donald Trump hebben verkozen, is ex-president Barack Obama vorige week uit politieke ballingschap voortgekomen. Pompeus, onuitstaanbaar, zelfgenoegzaam, cliché en ongeïnspireerd, pakte hij precies waar hij was gebleven. Toen hij zijn acht jaar durende campagne herleefde die meer dan 1.200 democraat-politici hun plaats kostte, zette Obama Obama zijn psychiater-pet op en verklaarde hij onze huidige politiek mentaal onwel.