Cafébaas getuigt over mesaanval met drie gewonden: "Dader was doodkalm. Hij leek helemaal niet verward"

Screenshot Twitter
De 31-jarige man die gisterenmiddag in Den Haag in Nederland zomaar drie mensen neerstak, maakte geen verwarde indruk. Dat zegt Ali Gulec, eigenaar van eetcafé Nova waar de steekpartij begon.

"De man is geen klant van ons. Hij zat rustig op een bankje voor de deur, aan het water", vertelt Gulec. "Tot hij opstond en een paar meter naar ons toeliep. Daar zat een jongeman gewoon wat te drinken en die man begon op hem in te steken. Het was vreselijk. Maar wat zo gek was: hij bleef doodkalm, die dader. Wij hebben meteen die jongen geholpen, want hij bloedde heel erg."

Volgens Gulec bleef de dader ijzig kalm. "Iemand van ons ging erachteraan en riep tegen voorbijgangers 'blijf bij hem uit de buurt, blijf bij die man weg', zodat er niet nog iemand zou gestoken worden. Toch heeft hij nog twee mensen aangevallen. En hij bleef maar kalm, rustig doorlopen. Nee, ik heb hem niks horen roepen of zo. Maar dat hij verward is, wat ik lees, lijkt mij echt niet waar."

Nog veel vragen

De verdachte is een 31-jarige man uit Den Haag, die bij de politie bekendstond wegens "verward gedrag". Hij werd na de steekpartij in het been geschoten door de politie. Op beelden van de arrestatie die door een omstander zijn gemaakt, lijkt de man "Allahu akbar" te horen, Arabisch voor "God is de grootste". 

De Nederlandse autoriteiten konden vanochtend nog geen nieuwe informatie geven over de motieven en achtergronden van de verdachte. "Laten we niet speculeren. De recherche moet nu eerst goed onderzoek doen", zei een woordvoerster van de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

De gewonden zijn een 21-jarige Zoetermeerder en twee Hagenaars van 35 en 41 jaar. Ze liggen nog in het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar. Ook de 31-jarige dader krijgt verzorging in het ziekenhuis. Hij wordt bewaakt. Diverse media meldden dat de man een Syriër is, maar de politie en de gemeente Den Haag lieten vanmiddag weten dat die informatie niet van hun afkomstig is.

ANP
De dader werd onder meer met een taser bewerkt.
Robert Langeweg De dader werd onder meer met een taser bewerkt.
ANP
ANP
ANP46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Remus Bogaert, informeer u wat beter dan enkel via de staatsomroep. Dan zou u weten dat Sylke Buysse gelijk heeft. Nog voor er één dokter de man onderzocht had, verklaarde de Nederlandse politie al dat het géén terreuraanslag was en dat het een "verwarde man" was. Die Syriër was gewoon een wandelende tijdbom. Natuurlijk is elke terrorist verward. Maar de omschrijving "terrorist" is correcter bij een terreuraanslag.

 • Ronny Van de Wal

  Nick Walbers: Niet echt denk ik.Mijnheer Robin Pauwels rekent zich enkel bij de 'denkende intellectuelen'.In de regering daar en hier zit het ook vol met van die 'denkende intellectuelen'.Vandaar ook de oplossing om het maar te houden op verwarde personen.....

 • Christine Laevers

  Hoeveel vluchtelingen zijn er niet met oorlogstrauma's ? Niemand weet wie hier nu rondloopt. Ze hadden allemaal gescreened moeten worden en dan sommigen in de psychiatrie. opgesloten. Onmogelijke zaak. Uiteindelijk had die oorlog niet moeten beginnen en geen zeven jaar moeten duren. En die oorlogskinderen moeten nog groot worden ... Wat een soep!

 • Patrice Haemers

  Hoe is het mogelijk...alsof wij allemaal dom zijn!Behandel ons aub niet als kleine kinderen..jullie van de media!

 • Patrice Haemers

  Nieuw woord voor Moslim-terrorist is..."verward persoon".