ByteDance verwerpt aanbod van Microsoft en verkoopt TikTok aan Oracle

REUTERS
Het aanbod van Microsoft om de Amerikaanse activiteiten van TikTok te kopen, is afgewezen door ByteDance, de Chinese eigenaar van het platform. Dat heeft de Amerikaanse computergigant zondagavond lokale tijd bekendgemaakt. Bytedance heeft een deal gesloten met softwarebedrijf Oracle over de activiteiten van video-app TikTok in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse regering maandag bevestigd. 

Oracle wordt de “technologiepartner” van Bytedance en zal de gebruikersdata van TikTok in de VS beheren, vertelde een bron gisteren tegen het Amerikaanse persbureau Reuters. De deal zal niet plaatsvinden in de vorm van een verkoop, maar een herstructurering, aldus de bron.  Dat zou tegemoetkomen aan de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump dat TikTok een veiligheidsrisico vormt, omdat de Chinese overheid zo aan de gegevens van Amerikaanse burgers zou kunnen komen. Onduidelijk is hoeveel van TikToks activiteiten in handen blijven van Bytedance en zijn investeerders.

“In de loop van het weekend hebben we een voorstel ontvangen dat Oracle bevat als vertrouwd technologisch partner, met verschillende aanbevelingen op vlak van nationale veiligheid”, aldus de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, aan de zender CNBC. “We zullen dit bestuderen in de commissie (van buitenlandse investeringen in de VS, nvdr.) deze week, daarna zullen we de president een aanbeveling doen.” Onderdeel van het onderzoek van de commissie zijn bezorgdheden over de nationale veiligheid.

Bytedance onderhandelde met diverse partijen om TikTok van de hand te doen sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand dreigde de video-app te verbieden als die niet zou worden verkocht tegen 15 september. Het Chinese bedrijf was onder meer in gesprek met Microsoft, maar zij vallen dus uit de boot. “ByteDance heeft ons vandaag laten weten dat ze de Amerikaanse activiteiten van TikTok niet aan Microsoft zullen verkopen. We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor TikTok-gebruikers en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen”, zei Microsoft in een persbericht.

Larry Ellison van Oracle.
REUTERS Larry Ellison van Oracle.

Het Chinese bedrijf heeft voor de deal goedkeuring nodig van de regeringen van de Verenigde Staten en China. Peking had eerder al laten verstaan gekant te zijn tegen een gedwongen verkoop van de Amerikaanse activiteiten van de video-app. Chinese functionarissen denken dat een gedwongen verkoop zowel ByteDance als de Chinese overheid zwak zou doen overkomen tegenover druk uit Washington, vertelden ingewijden aan Reuters. Zij willen anoniem blijven vanwege de gevoelige situatie.

De Chinese staatszender CGTN meldt dat Bytedance zijn activiteiten in de VS niet zal verkopen aan Microsoft of Oracle. Ook wordt de broncode van TikTok niet overgedragen aan Oracle of een mogelijke andere Amerikaanse koper. Zonder het algoritme is een overname van TikTok een stuk minder interessant omdat daarmee bepaald wordt welke filmpjes gebruikers te zien krijgen.

Supermarktconcern Walmart dat zich bij het bod van Microsoft had aangesloten, zei zondag dat het geïnteresseerd blijft in een belang in TikTok. Het bedrijf zegt verdere besprekingen te zullen voeren met de leiding van Bytedance en andere geïnteresseerde partijen. “We weten dat elke goedgekeurde deal alle zorgen moet wegnemen die leven over regelgeving en nationale veiligheid”, zei Walmart.

Orcacle staat overigens onder controle van mede-oprichter Larry Ellison. Hij is een van de weinige grote zakenlieden uit techhub Silicon Valley die openlijk Trump steunt. De miljardair heeft vanuit zijn landgoed eerder zelfs een geldinzamelingsactie georganiseerd voor de Amerikaanse president.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Friedel Pas

    Zeker wat betreft privacy waar geëist wordt dat van europese burgers deze met dezelfde voorzichtigheid moet verwerkt worden als geëist door GDPR. Om dat te garanderen, eisen dat die gegevens moeten verwerkt worden door een europees bedrijf. Kortom, deze bedrijven van buiten Europa moeten een dienst kopen bij een europees bedrijf voor de gebruikers uit de EU. Kan op die wijze een nieuw type tech bedrijven doen ontstaan zonder dat dit de buiten europa ontwikkelde technologieën zelf in gevaar breng

  • Cornelis Snoek

    Dit schept een leuk precedent... Wat als Europa nu eens eist dat Microsoft, Google, Facebook,Twitter enz. nu eens eist dat zij hun Europese activiteiten verkopen aan een Europese organisatie. Ook wij kunnen dit eisen ivm onze veiligheid. Of tenminste de veiligheid van de burgers. De wereld gaat te klein zijn vrees ik...