Bush waarschuwt Iran na incident

UNKNOWN

De Amerikaanse president George W. Bush heeft Iran met "ernstige consequenties" bedreigd indien opnieuw Amerikaanse marineschepen worden aangevallen. "Mijn raad is: doe het niet", zei Bush in Jeruzalem tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Israëlische premier Ehud Olmert.

Bedreiging wereldvrede
De Amerikaanse president bestempelde Iran opnieuw als een bedreiging voor de wereldvrede. "Iran was een bedreiging, is een bedreiging en zal een bedreiging blijven", indien de internationale gemeenschap Iran niet verhindert een atoommacht te worden. Weliswaar gaan de jongste rapporten van de Amerikaanse inlichtingendiensten er vanuit, dat de Iraniërs hun programma voor de ontwikkeling van kernwapens hebben stopgezet, het is evenwel gemakkelijk om het vreedzaam kernonderzoek voor militaire doelen te gebruiken. De internationale gemeenschap moet de druk op het bestuur in Teheran handhaven, beklemtoonde Bush.

"Provocerende daden"
De Amerikaanse veiligheidsadviseur Stephen Hadley vreest dat incidenten zoals zondag in de Perzische Golf gemakkelijk in vuurgevechten kunnen ontaarden. De Iraniërs moeten zich van het gevaar van hun "provocerende daden" bewust zijn, zei Hadley. De Iraniërs handelden niet verstandig en hadden eventueel de verantwoordelijkheid voor de consequenties op zich moeten nemen. (belga/gb)