Bush stelt veto tegen verbod op waterboarding

UNKNOWN

De Amerikaanse president George Bush heeft zijn veto uitgesproken over een wet die het de CIA zou verbieden harde verhoormethoden als waterboarding te gebruiken. Bush zegt de wet te hebben tegengehouden omdat er aanslagen zijn voorkomen dankzij de omstreden verhoormethoden.

"De wet die het Congres mij heeft toegestuurd zou een van de waardevolste instrumenten in de oorlog tegen terreur hebben weggenomen", zei Bush zaterdag in zijn wekelijkse radiotoespraak. Het Huis van Afgevaardigden nam de wet in december aan, de Senaat volgde vorige maand. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, zei dat het Congres volgende week zal proberen het veto ongedaan te maken, maar het is zeer de vraag of dat lukt. Het Huis van Afgevaardigden nam het wetsvoorstel met 222 tegen 199 stemmen aan, de Senaat met 51 tegen 45. Om een presidentieel veto ongedaan te maken is een tweederde meerderheid nodig.

Pelosi zei dat het uiteindelijk niet alleen van zijn militaire macht afhangt of de VS in staat wordt geacht de wereld te leiden, maar ook van zijn morele gezag. De fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, zei dat zijn partij er alles aan zal doen om de schade te herstellen die Bush het aanzien van de VS in de wereld heeft berokkend. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zal Bush de geschiedenis ingaan als de 'martelpresident', omdat hij de CIA in weerwil van de wens van het Congres toestaat verhoormethoden te gebruiken 'die elke redelijke waarnemer als marteling zal aanmerken'. (novum/jv)