Bush onder vuur na opmerking over bloedbad: "Die dingen gebeuren"

Jeb Bush
AFP Jeb Bush
De Amerikaanse presidentskandidaat Jeb Bush heeft voor commotie gezorgd met een opmerking over de schietpartij in Oregon.  "Die dingen gebeuren", zei Bush.

Bij de schietpartij werden donderdag negen mensen doodgeschoten door een 26-jarige religie-averse student. 'Ik had zo'n uitdaging toen ik gouverneur was, omdat we... - kijk, die dingen gebeuren. Er is altijd wel een crisis en de eerste reactie is om er iets aan te doen, maar dat is niet altijd de beste reactie.'

Zijn opmerking leidde tot een stroom reacties in de Verenigde Staten van mensen die vinden dat Bush wapengeweld niet serieus neemt. Op Twitter zei hij vervolgens dat zijn uitspraken door de linkse media verkeerd worden opgevat. Volgens Bush bedoelde hij met 'dingen' niet de schietpartij.

Conservatieve achterban
Zijn opmerking was aanleiding voor Barack Obama om in zijn wekelijkse persconferentie een sneer uit te delen: 'Dit moet het Amerikaanse volk horen', aldus de president. 'Ik hoef hier niet eens op te reageren.' Obama greep de schietpartij aan om Amerikanen op te roepen voor strengere wapenwetgeving te stemmen. De dader in Oregon had al zijn wapens legaal verkregen.

Bush wil namens de Republikeinse partij meedingen naar het Amerikaans presidentschap. Het is niet de eerste keer dat hij een ongelukkige opmerking maakt. Volgens de politieke nieuwssite Politico pakt de blunder deze keer goed uit voor Bush. De conservatieve achterban is een hevige aanhanger van de vrijheid om een wapen te kopen en te bezitten en heeft een hekel aan media die kritiek leveren op de Republikeinen.

De belangrijkste kandidaat voor de Democratische partij, Hillary Clinton, zei in een reactie op de gebeurtenissen in Oregon dat ze de schietpartij 'ziekmakend' vindt. Ze beloofde dat ze de wapenlobby zal aanpakken als ze president wordt.

De slachtoffers van de schietpartij worden vrijdag bekendgemaakt
AP De slachtoffers van de schietpartij worden vrijdag bekendgemaakt