Bush niet tevreden met nieuw voorstel afluisterpraktijken

Het Witte Huis en de baas van de Amerikaanse inlichtingendienst hebben gisteren de laatste herziening van een wetsontwerp over het legaliseren van het afluisteren van telefoongesprekken in verband met terrorisme aan de kaak gesteld. Volgens hen leidt dat ertoe dat "de inlichtingendienst noodzakelijke instrumenten verliest om het land tegen een aanslag te beschermen". Het Huis van Afgevaardigden is er gisteren bovendien niet in geslaagd het veto van president Bush over waterboarding te vernietigen.

De commissies Inlichtingen en Juridische Aangelegenheden van het Huis van Afgevaardigden stelden gisteren een tekst voor die geen retroactieve immuniteit toekent aan de telefoonmaatschappijen die deelnamen aan de afluisterpraktijken, maar die voor de toekomst daarentegen wel immuniteit voorziet.

"Het gebrek aan onschendbaarheid zal de zin van de privésector ondermijnen om de inlichtingendiensten te helpen bij het uitvoeren van hun werk", meende de woordvoerster van het Witte Huis, Dana Perino.

Terrorisme
De regering en het Congres, waar de Democratische tegenstanders van president George W. Bush in de meerderheid zijn, zijn al wekenlang aan het debatteren over het wetsontwerp dat de geheime diensten, zonder specifiek bevel van een rechter, moet toelaten te waken over de oproepen en e-mails tussen de Verenigde Staten en het buitenland bij een verdenking van terrorisme.

De Senaat keurde in februari een tekst goed over de gerechtelijke immuniteit van de telefoonmaatschappijen die hun medewerking verleenden aan het afluisterprogramma, vooraleer het project, dat na de aanslagen van 11 september in het geheim voor het eerst werd gebruikt, in 2007 voorlopig bekrachtigd werd door het Congres. Die tekst werd vervolgens afgekeurd in het Huis van Afgevaardigden, die aan een nieuwe versie werkt.

Waterboarding
Het Huis van Afgevaardigden is er gisteren dan weer niet in geslaagd het veto van president Bush te vernietigen in verband met de wetgeving die de CIA verboden zou hebben waterboarding, het simuleren van verdrinking, te gebruiken voor het horen van terrorismeverdachten.

De maatregel zou het aantal technieken dat de CIA mag gebruiken bij ondervragingen, beperkt hebben tot de negentien die in de Army Field Manual staan. Die handleiding verbiedt het gebruik van waterboarding. (afp/sps)

UNKNOWN