Bush begonnen aan historisch bezoek Israël

De Amerikaanse president George Bush is in Israël aangekomen voor een historisch bezoek van drie dagen dat hem ook in de Palestijnse gebieden zal brengen. Bush is ervan overtuigd dat er een "nieuwe kans" is voor vrede in het Midden-Oosten. Bush onderstreepte ook de sterke verbondenheid tussen Israël en de Verenigde Staten, door gemeenschappelijke waarden en in de strijd tegen het terrorisme.

Militaire eer
Bush werd op de luchthaven Ben Goerion ontvangen met militaire eer. De Israëlische president Shimon Peres en premier Ehud Olmert stonden de Amerikaanse president op te wachten. "De alliantie tussen onze twee naties draagt bij tot het garanderen van haar veiligheid (van Israël) als joodse staat", zei Bush in een korte toespraak.

Steun van VS
Peres dankte de VS voor de steun in tijden van oorlog en vrede. Israël heeft ook de raad ernstig genomen, om Iran niet te onderschatten. Iran mag de vastberadenheid van Israël niet onderschatten om zichzelf te verdedigen, zei de Israëlische president. Bush zal het met de Israëlische leiders onder meer hebben over de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen en het Iraanse atoomprogramma.

Historische kans
Volgens Bush bestaat er een "historische kans" voor vrede in het Midden-Oosten. Hij is ervan overtuigd dat de Israëlische minister Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoed Abbas vastbesloten zijn een vreedzame oplossing voor het conflict te vinden. Beide partijen zullen bij de onderhandelingen "pijnlijke politieke compromissen" moeten sluiten. "Ik maak mij geen illusies, dat zal veel werk vragen. De VS kunnen helpen, maar niet de bepalingen dicteren", aldus Bush.

Olmert benadrukte dat zonder de Gazastrook erbij te betrekken, er geen oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict mogelijk is. "Als de terreur niet gestopt wordt, zal er geen vrede komen". Pas als de raketaanvallen uit de Gazastrook stoppen, zal hij met grote vastberadenheid onderhandelen met de Palestijnen.

Eerste bezoek
Het is het eerste bezoek van Bush aan Israël en de Palestijnse gebieden sinds hij president werd. Bush is de vierde Amerikaanse president in Israël na Richard Nixon (1974), Jimmy Carter (1979) en Bill Clinton (1998). (afp/adv/gb)

George Bush (rechts) werd bij zijn aankomst verwelkomd door de Israëlische premier Ehud Olmert (links) en de Israëlische president Shimon Peres.
George Bush (rechts) werd bij zijn aankomst verwelkomd door de Israëlische premier Ehud Olmert (links) en de Israëlische president Shimon Peres.