Burundi rouwt: YouTube-sterretje Kacaman (6) overleden aan malaria

De 6-jarige Darcy Irakoze, beter bekend als YouTuber Kacaman.
Facebook De 6-jarige Darcy Irakoze, beter bekend als YouTuber Kacaman.
Een zes jaar oude jongen die in Afrika uitgroeide tot een populaire YouTube-ster, is donderdag overleden aan de gevolgen van malaria. Zijn thuisland Burundi is in rouw gedompeld. “Dit is een groot verlies voor de entertainmentindustrie.”

De nog maar 6-jarige Darcy Irakoze, beter bekend onder zijn artiestenpseudoniem Kacaman, groeide al op zijn jonge leeftijd uit tot een nationale ster met zijn humoristische, korte YouTube-filmpjes waarin hij in allerlei vreemde situaties belandt en met kleurrijke figuren in gesprek gaat. Sommige video’s werden meer dan honderdduizend keer bekeken. Kacaman stond bekend als een van de jongste YouTube-sterren ter wereld.

Twee weken geleden beklom het jongetje nog het podium samen met Kigingi, een populaire cabaretier uit Burundi. Hij zou op korte termijn opnieuw met hem optreden. “Het overlijden van Kacaman is een groot verlies voor de entertainmentindustrie”, laat een terneergeslagen cabaretier aan de BBC weten.

1801 doden

Bij Kacaman werd woensdag malaria vastgesteld. Een dag later stierf hij aan de gevolgen van de ziekte. Malaria heeft dit jaar al aan meer dan 1800 mensen het leven gekost in Burundi. De Verenigde Naties maken melding van 5,7 miljoen besmettingen op een bevolking van ongeveer 11 miljoen mensen.

In totaal zouden tussen 1 januari en 21 juli 1801 patiënten zijn gestorven aan de gevolgen van de ziekte. Dat is vergelijkbaar met het aantal mensen dat is overleden door de huidige uitbraak van ebola in Congo.

De autoriteiten in het straatarme Burundi hebben nog geen nationale medische noodtoestand uitgeroepen. Dat gebeurde in 2017 wel. Toen waren 1,8 miljoen besmettingen en 700 sterfgevallen door malaria gemeld.

Dit keer speelt op de achtergrond mee dat verkiezingen in aantocht zijn. Een hoge regeringsfunctionaris zegt dat president Pierre Nkurunziza de aandacht niet wil vestigen ‘op wat gezien kan worden als het mislukken van zijn gezondheidsbeleid’.

Besmettingen

De huidige crisis wordt volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken onder meer veroorzaakt door een gebrek aan preventieve maatregelen, zoals muskietennetten. Ook klimaatverandering zou een rol spelen.

Malaria kost jaarlijks wereldwijd aan honderdduizenden mensen het leven. Het ging volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in 2017 om zeker 219 miljoen besmettingen in 87 landen. In dat jaar overleden naar schatting 435.000 mensen aan de ziekte, vooral in Afrika.




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jean-claude desmet

    Dat is al wat andere kattepis dan de regeringsvorming. 1800 doden op 7 maanden in een land met evenveel inwoners als Belgie. Het zet de dingen in perspectief.