Burundese president Pierre Nkurunziza overleden aan hartaanval

De Burundese president Pierre Nkurunziza is maandag op 55-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.
REUTERS De Burundese president Pierre Nkurunziza is maandag op 55-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval.
De Burundese president Pierre Nkurunziza (55) is maandagnamiddag onverwachts overleden. Dat meldt de regering op Twitter. Volgens het statement van de regering overleed de president, die aan de macht was sinds 2005, aan een hartaanval.

Enkele weken geleden werden in het Centraal-Afrikaanse land nog verkiezingen gehouden. Die werden gewonnen door de kandidaat van Nkurunziza's partij CNDD-FDD, Évariste Ndayishimiye.

Eerder raakte al bekend dat Nkurunziza’s echtgenote besmet raakte met het coronavirus. In de officiële verklaring over het het overlijden van de president wordt daarover met geen woord gerept. De president werd volgens het bericht in de nacht van zaterdag op zondag overgebracht naar het ziekenhuis in Karuzi omdat hij zich onwel voelde. Zijn toestand leek op zondag verbeterd, maar hij kreeg maandagnamiddag plots een hartaanval, klinkt het. Dokters probeerden de president nog te reanimeren, maar tevergeefs.

In het land is zeven dagen nationale rouw afgekondigd. 

(Lees verder onder de Tweet)

Nkurunziza was bij de verkiezingen van 20 mei dus geen kandidaat meer, hoewel de recent aangepaste grondwet hem daartoe wel de mogelijkheid gaf. Waarnemers hadden dus niet zien aankomen dat hij een stap opzij zou zetten, al werd er steeds rekening mee gehouden dat hij achter de schermen de touwtjes in handen zou blijven houden. 

Mislukte staatsgreep

In 2015 was er nog een mislukte staatsgreep in het land. De aanleiding was Nkurunziza’s kandidatuur voor een ongrondwettelijke derde termijn, waartegen een deel van de bevolking en een deel van het leger zich verzette. Die poging tot staatsgreep werd beantwoord met een keiharde repressie, en de afgelopen jaren keerde de rust nooit echt terug. 

In de maanden na de verkiezingen van 2015 bleef het bijzonder onrustig in het land. Zeker 1.200 mensen kwamen om bij dat geweld en ruim 400.000 Burundezen sloegen op de vlucht. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag opende een onderzoek.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.