Burundese politie smoort elke betoging in de kiem

AP
De Burundese politie belemmert elke poging tot betogingen tegen een derde mandaat van huidig president Nkurunziza. Intussen wordt ook in Ngozi, Nkurunziza's thuisbasis, actie gevoerd.

Al twee weken wordt de politie massaal ingezet in de opstandige wijken van Bujumbura: de agenten komen systematisch tussen en vuren traangas en waarschuwingsschoten af, om elke verdachte bijeenkomst te vermijden. De betogers worden tot in de kleinste straatjes achtervolgd. De grote lanen staan voorlopig onder de controle van de politie.

Die tactiek lijkt een zeker succes te hebben. Woensdagochtend wordt er nergens in de hoofdstad een grote betoging gesignaleerd.

Intussen wordt al meer dan een maand actie gevoerd tegen president Nkurunziza, die zich kandidaat heeft gesteld voor een ongrondwettelijke derde termijn. De eerste weken concentreerde dat protest zich in de hoofdstad, maar sinds goed een week breidt dat protest zich uit naar de provincie. Pacifique Nininahazwe, leider van het protest, meldt woensdag op Facebook dat er nu zelfs ook in Ngozi geprotesteerd wordt. Ngozi is de thuisbasis van Nkurunziza, waar hij na de staatsgreep van midden mei nog werd toegejuicht voor hij vanuit Tanzania doorreisde naar Bujumbura.