Burundese militairen vragen meer steun aan De Crem

Belgisch Minister van Defensie Pieter De Crem heeft veel vragen gekregen van Burundese militairen naar meer steun bij de opbouw van hun nieuw leger. In dat leger zitten de strijdende partijen van de burgeroorlog, die woedde van 1993 tot het vredesakkoord in 2003. De Crem was in het land om de projecten te evalueren die deel uitmaken van de bilaterale militaire samenwerking.

Generaal Germain Niyoyankana, De Crems tegenhanger, vroeg onder meer hulp bij de vorming van officieren en specialisten en de levering van materiaal, vooral informatica. Officieren gaven aan dat ze hulp konden gebruiken voor het Institut supérieur des Cadres militaires (ISCAM), het Burundees equivalent van de Koninklijke Militaire School (KMS) van Brussel.

Nieuwe samenwerking
De Crem zei dat hij de vragen zou bestuderen. Sinds januari 2006 werken België en Burundi opnieuw samen, nadat de samenwerking in 1972 werd stopgezet. Daarbij was er al sprake van opleidingen en de levering van infrastructuur.

In de burgeroorlog in Burundi vielen er meer dan 300.000 doden. Er werd gevochten tussen rebellen, vooral hutu's, en het regeringsleger, toen nog gedomineerd door de tutsi-minderheid. Na een lange politieke overgangsperiode werd de voormalige rebellenleider Pierre Nkurunziza in 2005 president. (afp/adv)

UNKNOWN