Burgerwacht 'Soldiers of Odin' jaagt op criminele asielzoekers in Nederland

Leden van Soldiers of Odin in Finland.
AP Leden van Soldiers of Odin in Finland.
Soldiers of Odin, een uit Finland overgewaaide burgerwacht met extreemrechtse sympathisanten, heeft voor het eerst in Nederland opgetreden. De organisatie zegt een asielzoeker uit Winschoten, die vrouwen zou lastigvallen, aan de politie te hebben uitgeleverd.

"Soldiers of Odin Chapter Groningen heeft gisteren na een klopjacht van een uur een asielzoeker uit het naastgelegen dorp Oude Pekela aangehouden! Hij heeft er voor gezorgd dat al een aantal dagen, vrouwen en meisjes niet meer op straat durven te komen!"

Dat schrijft de van oorsprong Finse organisatie op zijn Facebookpagina. De burgerarrestatie zou zijn verricht door twee leiders uit de Nederlandse provincie Groningen. Volgens de Soldiers probeerde de migrant vier vrouwen te misbruiken. 

Mishandeling
Een woordvoerder van de Nederlandse politie heeft een andere lezing: "Na een melding zijn wij ter plaatse gekomen. Daar troffen we een in elkaar geslagen man aan. Van leden van de Soldiers of Odin was echter geen sprake. De man is dus niet overgedragen door de groep.''

De leider van de chapter in Noord-Nederland zegt dat de groep wel degelijk aanwezig was. De arrestatie is gefilmd en de groep heeft zelf 112 gebeld. Dat de politie beweert dat er niemand zou staan, is volgens de groep onzin.

Vrijgelaten
Na verhoor op het bureau is de man weer vrijgelaten. Hij zou zelf hebben verklaard een babbeltje te willen maken met de vrouwen. De politie heeft hem uitgelegd wat voor consequenties die gesprekken kunnen opleveren. Vervolgens is hij vrijgelaten. Geen van de vrouwen die volgens de Soldiers belaagd zouden zijn, hebben zich gemeld bij de politie.

Er zijn echter wel vragen over de verwondingen van de asielzoeker. De politie neemt niet aan dat de Soldiers verantwoordelijk zijn voor de mishandeling. "Vooralsnog hebben wij geen informatie dat iemand van de Soldiers of Odin de man in elkaar geslagen heeft.'' Wie er wel verantwoordelijk is, wordt onderzocht.

Facebook Soldiers of Odin

Vigilantes
De woordvoerder meldt dat de Soldiers of Odin in beeld zijn bij de Nederlandse politie, maar dat er nog geen sprake is van strafbare feiten. "Deze groep is natuurlijk anders dan de normale buurtpreventiegroepen en de Buurtwhatsappgroepen, maar er zijn vooralsnog geen strafbare feiten waargenomen. Er is dus ook geen reden om ons toezicht op de groep te verhogen.''

De acties van de groep worden gewaardeerd, maar er moet volgens de woordvoerder opgepast worden dat er geen sprake is van eigenrichting. ''We juichen de observaties alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in''. Het advies luidt dan ook om alle incidenten gewoon te melden aan de politie en niet alleen te delen via sociale media.

"Ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in"

Leden van Soldiers of Odin in Noorwegen.
epa Leden van Soldiers of Odin in Noorwegen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.