Burgers gedood bij schotenwisseling aan Indiaas-Pakistaanse grens

Lokale bewoners bekijken een granaat na de gevechten in hun woonplaats.
EPA Lokale bewoners bekijken een granaat na de gevechten in hun woonplaats.
Bij een schotenwisseling aan de grens tussen aartsvijanden India en Pakistan zijn minstens vier burgers gedood. Het Pakistaanse leger beticht de Indiase grensbewakers ervan twee mannen en een tiener te hebben doodgeschoten en 22 anderen verwond te hebben, onder hen ook vrouwen en kinderen. De Indiase strijdkrachten zeggen daarentegen dat de Pakistaanse troepen een 22-jarige man door de beschieting met mortiergranaten hebben gedood.

Ondanks een officiële wapenstilstand vuren Indiase en Pakistaanse soldaten elk jaar wel honderden keren naar het buurland. Bovendien, zo beweert India, laat Pakistan zwaargewapende opstandelingen de grens oversteken, die dan grensposten aanvallen.

Het jongste incident gebeurde pas enkele weken geleden, nadat de premiers van beide landen eindelijk weer met elkaar hadden gesproken en een verbetering van de betrekkingen in het vooruitzicht hadden gesteld.

De beide atoommachten zijn sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 elkaar vijandig gezind. Ze voerden drie oorlogen tegen elkaar, twee daarvan om het gebied Kashmir in de Himalaya. Vele pogingen tot vrede en dialoog werden vorig jaar telkens door schotenwisselingen aan de grens gedwarsboomd.

Dit jongetje poseert na de gevechten met een staartstuk van een mortiergranaat.
EPA Dit jongetje poseert na de gevechten met een staartstuk van een mortiergranaat.
Een vrouw kijkt naar buiten door haar kapotgeschoten deur.
AP Een vrouw kijkt naar buiten door haar kapotgeschoten deur.