Burgerdoden bij nieuwe luchtaanvallen in Oost-Ghouta in Syrië

Een hulpmedewerker met een gewond kind in de belegerde stad Hamoria, Oost-Ghouta.
REUTERS Een hulpmedewerker met een gewond kind in de belegerde stad Hamoria, Oost-Ghouta.
Nieuwe luchtaanvallen op Syrisch rebellengebied in Oost-Ghouta hebben aan zeker zeventien mensen het leven gekost. Nog eens zestig mensen raakten gewond. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten gaat het om burgerslachtoffers. Onder de doden zijn twee kinderen en drie vrouwen.

Het Observatorium houdt gevechtsvliegtuigen van Rusland en de Syrische regering verantwoordelijk voor de aanval. 

Volgens mensenrechtenactivisten zijn eerder deze week al dertig mensen in de regio ten oosten van hoofdstad Damascus omgekomen. Sinds eind december staat het dodental op bijna honderd.

Oost-Ghouta is in handen van voornamelijk radicaal-islamitische rebellen. Het Syrische leger is daar bezig met een offensief om rebellen te verdrijven. In het gebied verblijven ongeveer 400.000 mensen, die sinds 2013 vrijwel volledig verstoken zijn van humanitaire hulp. In november noemde de humanitair adviseur van de VN de situatie in Oost-Ghouta een "humanitaire noodtoestand''.

AFP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Harry Perel

    Toen dit in Gaza gebeurde enkele jaren geleden stond de Wereld op zijn kop. Duizenden reacties waren het hier om de dood van burgers scherp te veroordelen ondanks wettig zelfverdediging van Israël. Nu in Syrië geen woord. Blijkbaar is Syrië niet Gaza en mogen burgers afgeslacht worden zonder probleem aangezien Israel hier niet betrokken is vindt de Wereld dit geen probleem. Hypocriet ? Natuurlijk 2 maten en 2 gewichten. Niets nieuws.

  • Gilbert Haelewyn

    Als Russen bombarderen vallen er burgerslachtoffers, als Amerikanen bombarderen, nooit. Wat willen ze ons doen geloven??? De beelden komen uit rebellengebied, opgenomen door rebellen.