Burgerdoden bij gevechten in Afghanistan en Pakistan

UNKNOWN

Bij gevechten in Afghanistan en Pakistan zijn minstens negentien burgers om het leven gekomen. In het zuiden van Afghanistan doodden soldaten van de NAVO-troepenmacht ISAF per vergissing twee vrouwen en twee kinderen en in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan kwamen mortiergranaten van paramilitaire troepen op een woonwijk terecht. Daarbij vielen vijftien doden.

Veiligheidstroepen beschoten
Afghaanse opstandelingen vuurden op de ISAF-troepenveiligheidstroepen. Deze beantwoordden het vijandelijk vuur. Daarbij is een burgergroep bij het vuurgevecht betrokken geraakt. Ook verschillende rebellen zijn omgekomen. Bij de ISAF-troepen zijn geen slachtoffers gevallen, zo meldt de VN-macht.

Vrouwen omgekomen
In het onrustige grensgebied met Afghanistan hebben Pakistaanse veiligheidstroepen dinsdag bij een artillerie-aanval vijftien burgers gedood. Onder de slachtoffers waren ook twee vrouwen. Dat berichtte de Pakistaanse krant "The News".

Granaten in woongebied
Het gevecht ontstond in het halfautonome gebied Bajaur tussen extremisten en paramilitairen. Volgens ooggetuigen sloegen de meeste mortiergranaten in op een woongebied. Beide kampen hebben het gevecht voor een uur onderbroken om de bewoners de kans te geven om de gedode burgers te begraven en de gewonden naar een veilig gebied te brengen.

Schuilplaats taliban en al-Qaida
Het grensgebied is een schuilplaats voor vele aanhangers van de taliban en al-Qaida. De burgers raken regelmatig betrokken bij gevechten tussen de extremisten en de veiligheidstroepen. Dat zorgt voor wrevel bij de bevolking tegenover de internationale strijdkrachten.

Zelfmoordaanslag Kandahar
Bij een zelfmoordaanslag in de Zuid-Afghaanse stad Kandahar raakten een burger en een Canadese soldaat gewond. Volgens de politie reden de terroristen een met springstof beladen wagen in op een ISAF-konvooi. De taliban heeft de aanslag opgeëist. (novum/vsv)

UNKNOWN