Burgemeester Venetië roept toeristen op terug te keren nu overstromingen overwonnen zijn

Beeld ter illustratie, Venetië.
REUTERS Beeld ter illustratie, Venetië.
Venetië heeft jaren strijd gevoerd tegen het massatoerisme en de nadelige gevolgen ervan. Nu de stad helemaal hersteld is van de recente overstromingen heeft Venetië opnieuw nood aan toeristen, zeker nu carnaval in aantocht is. Dat was de boodschap van burgemeester Luigi Brugnaro.

Massatoerisme was lange tijd een probleem in Venetië, ook al is het de voornaamste bron van inkomsten. Het leidde tot overbevolkte straten, stijgende woningprijzen en een dalende lokale bevolking. Erfgoedgroep Italia Nostra schatte in 2016 dat jaarlijks 30 miljoen mensen de werelderfgoedsite bezoeken, met een gemiddelde dagelijkse instroom van meer dan 82.000 mensen.

Vorig jaar in november werd de Italiaanse lagunestad getroffen door een extreme overstroming. Op 12 november was het waterpeil gestegen tot 187 centimeter, het hoogste peil in 33 jaar. Door de overstromingen haakten steeds meer toeristen af en de hoteliers klaagden over een ongekende daling van het aantal boekingen. "Het is goed dat het voorbije jaar iets minder mensen naar Venetië kwamen. Het was zelfs mogelijk om last minute een hotel te boeken", aldus Brugnaro.

Maar aan het begin van het carnavalseizoen achtte burgemeester Brugnaro het tijd om de toeristen opnieuw naar zijn stad te lokken. "Velen denken dat Venetië nog altijd onder water staat. De stad is echter helemaal hersteld en is mooier dan ooit tevoren."

Carnaval in Venetië duurt dit jaar tot 25 februari. 

Bekijk ook. Zeker 1 miljard euro schade:
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ann Van Damme

  Het zou normaal moeten zijn dat elke stad kan beslissen hoeveel toeristen er maximaal toegelaten worden om het leefbaar te houden voor iedereen. Te veel of te weinig is voor niemand goed. Het is een kwestie van goed beleid en van beperken van het aantal logeer gelegenheden. In je huis laat je toch ook maar zoveel mensen binnen als je opportuun acht.

 • joseph kellens

  Er zijn zovele mooie plekjes op aarde

 • wim helsen

  Hoe? En een paar maanden geleden kloegen ze nog over de toeristen. Ze waren ze beu. Wegblijven zou ik zeggen dan leert die meneer zijn lesje

 • Theo Striem

  Mijnheer de burgemeester als jij me een reisje gratis aan bied ben ik bereid om er eens over na te denken

 • ALAIN CATRY

  Zo romantisch is het nu ook niet ! Te duur , te veel water , te weinig water , te veel toeristen ,te weinig toeristen ..... Er zijn heel vele andere mooie steden te bezoeken.