Burgemeester van Barcelona verzet zich tegen eenzijdig uitroepen van onafhankelijkheid

Colau had zich in het verleden al meermaals uitgesproken voor de organisatie van een legaal referendum.
reuters Colau had zich in het verleden al meermaals uitgesproken voor de organisatie van een legaal referendum.
Ada Colau, de burgemeester van de Catalaanse hoofdstad Barcelona, wil niet dat de Catalaanse regering eenzijdig overgaat tot het uitroepen van de onafhankelijkheid. "De resultaten (van het referendum van 1 oktober) mogen niet de basis vormen voor een onafhankelijkheidsverklaring", zo liet de linkse burgemeester optekenen.

Colau had zich in het verleden al meermaals uitgesproken voor de organisatie van een legaal referendum. Colau uitte daarnaast ook kritiek op het opreden van Madrid. Zo riep ze de Spaanse regering op om de politieversterking terug te trekken uit de regio.

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont houdt morgenavond een toespraak voor het regionale parlement. Mogelijk zal hij daarbij overgaan tot een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring, maar ook andere - minder vergaande - scenario's behoren nog tot de mogelijkheden.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • lut vanhyfte

    Kandidaat lidstaat EU moet minstens 5 jaar wachten vooraleer álle andere lidstaten daarna unaniem beslissen indien ze toetreding toestaan. Tenzij Europa die regel verandert helaas utopie... Gezond verstand moet bijgevolg voorrang hebben op onafhankelijkheidseis, Catalonië noch Vlaanderen kunnen het zich economisch veroorloven uit de Unie te vliegen, welmenende independentisten mogen hun medeburgers niet helemaal tot de bedelstaf drijven, 't leven is zo al lastig genoeg...

  • Peter Nols

    Die snapt ondertussen ook dat Barcelona binnenkort de marginaalste stad van Spanje wordt.