Burgemeester Terneuzen klaagt over "haperende communicatie" van FANC, die "ruimte gaf aan geruchten"

De koeltorens van de kerncentrale van Doel.
Photo News De koeltorens van de kerncentrale van Doel.
De burgemeester van de Nederlandse stad Terneuzen, Jan Lonink, klaagt over haperende communicatie over de recente lekkage bij de kerncentrale van Doel. "Daardoor was er onnodige bezorgdheid ontstaan in de grensstreek", zei Lonink, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, aan de regionale tv-zender TV Oost. Het FANC is verbaasd omdat er nooit enige vraag of klacht is geweest van Terneuzen.

Vorige week ontdekte Engie Electrabel een beperkt lek op een reservekoelsysteem in Doel 1, waarna de reactor manueel werd stilgelegd. Het nucleair controleagentschap FANC schaalde de situatie met het lek in een backupsysteem van de kernreactor in als een niveau 0, een "onregelmatigheid zonder gevolgen voor de nucleaire veiligheid". Gisteren werd bovendien duidelijk dat er wel lichtradioactief water was gelekt. Het lek moet wel mee hersteld zijn, vooraleer de reactor na andere onderhoudswerken wordt heropgestart.

Volgens de burgemeester van Terneuzen ontstonden er door de onvolledige communicatie geruchten, niet zozeer in Zeeland, maar wél in West-Brabant. "Daar werd geïnsinueerd dat het radioactieve koelwater mogelijk in de Westerschelde was terechtgekomen. Dat is uitdrukkelijk niet het geval, maar door de trage communicatie kregen die geruchten wel de ruimte."

(Lees verder onder de afbeelding)

Burgemeester van Terneuzen Jan Lonink
Matthijs Imink Burgemeester van Terneuzen Jan Lonink

Het FANC begrijpt de commotie rond Doel, maar reageert donderdagochtend ook verbaasd op de reactie vanuit Terneuzen. "De gebrekkige communicatie van ons is een interpretatie van de burgemeester. Alle informatie die beschikbaar was, hebben wij gecommuniceerd", zegt Eric Hulsbosch van het FANC. "Er is trouwens nooit een gevaar geweest voor de werknemers en de bevolking."

Volgens Hulsbosch heeft de gemeente Terneuzen nooit een extra vraag of een klacht geformuleerd aan het FANC. "Er is geen klacht of geen vraag bij ons geraakt, niet via telefoon en niet via e-mail. We begrijpen zeker de gevoeligheid bij de burgemeester en de bevolking. We willen zeker onze communicatie verbeteren als daar vraag naar is en we doen ook moeite om permanent bereikbaar te zijn", aldus de woordvoerder van het FANC.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Sierens

  Patrick De backer: Blijkbaar zit je niets in met veiligheid; want ze kunnen duidelijk nog niet eens een koelsysteem deftig onderhouden. Bovendien is er nog steeds geen oplossing voor het nucleair afval.

 • Patrick De backer

  @pierre: voila! exact, daar hoor je niks over. Over sluiting van deze centrales nog veel minder. Al wat groene (edm) kan is bashen op nucleaire energie, terwijl dit een van de properste ter wereld is. Vele mensen denken gewoon niet na en roepen mee met de kudde

 • Patrick De backer

  dat ligt niet aan de communicatie van het FANC, maar eerder aan het verspreiden van Fake nieuws door anti nucleaire groepen en politici: daar wringt het schoentje

 • patrick morel

  Als er iets ergs gebeurt zal hij het wel lezen in de krant.

 • Marc Van Orshaegen

  dat krijg je met een lamlendige regering