Burgemeester Rome en Italiaanse minister vinden fascisme niet slecht

Ignazio La Russo en Gianni Alemanno
UNKNOWN Ignazio La Russo en Gianni Alemanno

In Italië is er ophef ontstaan na uitlatingen over het fascisme van zowel de burgemeester van hoofdstad Rome, Gianni Alemanno, als van minister van Defensie Ignazio La Russo. Volgens de Romeinse burgemeester was het fascisme heus niet alleen negatief en La Russo omschreef de soldaten die na september 1943 aan de kant van de fascistische dictator Benito Mussolini vochten als "vaderlandslievend".

"Absoluut kwaad"
Alemanno omschreef de fascistische raciale wetten als een "absoluut kwaad", maar de beweging op zich was dat niet. Alemanno, voorman van de rechtse partij Alleanza Nazionale (AN) en in het verleden leider van de jeugdorganisatie van de neofascistische partij Movimento Sociale Italiano (MSI), deed de uitlatingen op het einde van een vijfdaagse trip door het Israël.

Bij thuiskomst wees Alemanno er op dat hij "zonder aarzelen" de antidemocratische en repressieve houding van het fascisme had veroordeeld, maar huldigde hij diegenen die "vochten en stierven voor de goede zaak". Alemanno's uitlatingen en verklaringen werden hem niet in dank afgenomen door de joodse gemeenschap in Rome. "In Alemanno's toespraak was geen expliciete veroordeling van het fascisme", aldus Riccardo Pacifici, voorzitter van de joodse gemeenschap in Rome.

Soldaten Mussolini
Maandag ging minister La Russo uit de bocht bij een herdenking. Hij roemde de militairen die na september 1943 nog vochten aan de zijde van Mussolini. La Russo omschreef de soldaten als "vaderlandslievend". De minister eerde de soldaten die de dictator bleven steunen, ook toen Mussolini al was afgezet. Met Duitse hulp stichtte de Duce in Noord-Italië de 'Italiaanse Sociale Republiek van Salò'. "De soldaten van deze Republiek streden in de overtuiging dat ze het vaderland verdedigden en verdienen daarom respect", aldus de minister. (belga/gb)