Burgemeester New York strijdvaardig: "Trump moet geld dat hij de stad schuldig is terugbetalen"

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio voor de Trump Tower in New York.
REUTERS De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio voor de Trump Tower in New York.
Burgemeester Bill de Blasio van New York gaat achter het te weinig betaalde belastinggeld van Donald Trump aan. Dat zei hij in een reactie op de berichten van belastingfraude van de Amerikaanse president. "Trump zal al het geld dat hij New York schuldig is, moeten terugbetalen", aldus de burgemeester.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gisteren maakte The New York Times bekend dat het Trump-imperium is gebouwd op honderden miljoenen die hem via schimmige constructies door zijn vader zijn geschonken. Hij zou het geld hebben gekregen als lening, maar er nooit iets van hebben terugbetaald. In totaal zou hij 475 miljoen aan erfbelasting hebben moeten betalen, maar via handige trucs betaalde hij uiteindelijk slechts 43 miljoen.

De vraag is of de belastingdienst nog veel kan met de beschuldigingen: de meeste zaken zijn al lang verjaard. Toch wil De Blasio proberen het te weinig betaalde belastinggeld aan New York, waar 
Trump al die jaren woonachtig was, alsnog te innen. "Er is sprake van ernstige overtredingen, waarvoor de stad New York sancties kan opleggen."

Rake tweet

Ook de financiële afdeling van de staat New York zegt een onderzoek te zullen instellen. Burgemeester De Blasio stuurde via Twitter ook meteen een rake boodschap de wereld in: "Amerika heeft onvoldoende geld voor veteranen, kinderen en ouderen omdat rijke mensen zoals jij, @RealDonaldTrump knoeien met de belasting."
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Huysmans

  Alle wetten die Trump gebruikt heeft om eventueel minder belasting te betalen zijn wetten die er gekomen zijn tijdens links (liberaal in de VS) bestuur. Er is niets strafbaars aan het uitpluizen van de voor jou meest gunstige aangifte.

 • Edmond Dantès

  Van Garderen: Strafrechtelijk is er hoogstwaarschijnlijk verjaring, maar burgerlijk verjaart dit nooit en kan Trump nog tegen torenhoge boetes aankijken.

 • Noël Dierickx

  Ward Rogier: met wiens geld verrijken onze leiders zich dan volgens u??? Ooit gehoord van Samusocial (ooit iets terugbetaald?) of Publifin, of....? En nee, Mijnheer, ik ben geen Trump-fan (integendeel).

 • hollants patrick

  straks weer ne nieuwe burgervader in nieuw jork

 • MICHELINE GEVERS

  Hoe dikwijls heeft deze president al de Amerikaanse wetten overtreden? Niet meer te tellen en/of te achterhalen. En steeds komt hij er mee weg. Waarom geeft hij zijn belasting aangifte niet vrij? De enige president die dit niet doet, Iets te verbergen? Natuurlijk niet Trump mag en kan alles tot zelfs rechterlijke onderzoeken blokkeren. Voor die het graag horen. Trump is een " stabiel genie"