Burgemeester Lesbos luidt alarmbel: "Toestand vluchtelingenkampen is explosief"

Agenten houden toezicht wanneer migranten aan boord van een ferry gaan in de haven van  Mytilini.
ap Agenten houden toezicht wanneer migranten aan boord van een ferry gaan in de haven van Mytilini.
Uit protest tegen de dramatische toestand in de vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos, heeft burgemeester Spyros Galinos opgeroepen tot een algemene staking. Hij wil dat alle ondernemingen en overheidsinstanties komende maandag de deuren dicht houden.

In de buurt van Mytilini, de hoofdstad van Lesbos, worden in twee kampen ongeveer 8.300 migranten en vluchtelingen samengeperst. Dat aantal is een drievoud van de eigenlijke capaciteit van de vluchtelingenkampen.

Galinos waarschuwt vandaag in de media dat de toestand erg explosief is. Hij wijst er ook op dat het aantal migranten dat de Egeïsche Zee probeert over te steken opnieuw toeneemt. Zo hebben volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in juli, augustus en september 10.714 mensen de oversteek van Turkije naar Griekenland gemaakt. Dat is ruim een kwart meer dan in dezelfde periode in 2016.

De grote toestroom van vluchtelingen op de Griekse eilanden werd in april vorig jaar teruggedrongen met het Turks-Europese vluchtelingenakkoord. Door dat akkoord kunnen alle migranten, die illegaal via Turkije naar de Griekse eilanden komen en geen asiel krijgen, teruggestuurd worden. Maar door de komst van nieuwe migranten en de achterstand bij het verwerken van de asielaanvragen, zitten steeds meer mensen vast op de Griekse eilanden.

AFP

"Herhaling voorkomen"

De Europese Unie doet er alles aan om te voorkomen dat migranten die vastzitten op Griekse eilanden niet opnieuw worden blootgesteld aan winterse omstandigheden. "We kunnen geen herhaling hebben van vorig jaar'', zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) vandaag in het Europees Parlement.

Op Lesbos, Chios en Samos verblijven bijna 15.000 migranten. Eind dit jaar zijn er 2000 wooneenheden beschikbaar, maar dat is niet voldoende. Avramopoulos riep de lokale autoriteiten op beter mee te werken. Hij sprak van een moeilijke situatie.

Europees Commissaris Dimitris Avramopoulos
EPA Europees Commissaris Dimitris Avramopoulos
AFP
AP



2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • vandekempen bart

    stuur ze dringend door naar Bxl. daar is volk nodig om extra rel te schoppen en 90% van de leefloners bij aan te vullen tot dat de volle 100% allochtoon is.

  • Yves Vandeneynde

    Euh, 'wake up Europe'? Voor zover ik weet, is het nog steeds aan ons (Europa) om te beslissen wie en hoeveel mensen we binnenlaten?