Burgemeester Kiev haalt geen absolute meerderheid in eerste ronde

Voormalig bokser en burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko.
REUTERS Voormalig bokser en burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko.
Bij de burgemeestersverkiezingen in de Oekraïense hoofdstad Kiev zal burgemeester Vitali Klitsjko een tweede ronde nodig hebben om zijn mandaat te verlengen. Volgens exit polls zou de voormalige bokser 38 tot 40 procent van de stemmen halen.

Klitsjko grijpt dus in de eerste ronde naast de absolute meerderheid. Wie in de tweede ronde op 15 november de degens zal kruisen met de 42-jarige burgemeester, is vooralsnog onduidelijk. Verscheidene kandidaten scoren ongeveer dezelfde percentages.

Officiële resultaten voor de lokale verkiezingen in Oekraïne worden pas komende week verwacht. De deelname aan de stembusgang in het door conflicten en financiële problemen geteisterde land was overigens bijzonder beperkt. Allicht komt men uit op de laagste opkomst sinds de onafhankelijkheid in 1991.

De stembusgang kende ook tal van problemen. In de oostelijke stad Marioepol zijn de verkiezingen geannuleerd omdat de kiesbrieven niet aangekomen waren. In de door de rebellen gecontroleerde regio's en het door Rusland geannexeerde Krim werd helemaal niet gestemd.