Burgemeester is cruiseschepen spuugzat en vraagt Unesco om stad op zwarte lijst te zetten: “Venetië is in gevaar”

De burgemeester van Venetië richt zich tot de Unesco voor een oplossing rond de cruiseschepen die zijn stad ‘teisteren’. Luigi Brugnaro vraagt om Venetië op de lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten. Met zijn vraag zet de burgervader de talmende Italiaanse regering in haar hemd.

Begin deze maand raakten bij een botsing tussen een toeristenbootje en een groot cruiseschip in het Kanaal van Giudecca vier mensen lichtgewond. Voor burgemeester Luigi Brugnaro was de aanvaring de druppel. Het was een nieuw bewijs dat schepen niet meer door het veel te drukke kanaal kunnen varen. “Dit zeggen we al acht jaar en we vragen om het kanaal van Vittorio Emanuele (het alternatieve kanaal voor de aankomst in zee, red.) meteen te openen”, stelde hij meteen voor.

Brugnaro stelde het probleem aan de kaak bij de Italiaanse minister van Transport Danilo Toninelli, die beloofde om op korte termijn een oplossing aan te kondigen. Voorlopig zonder resultaat. Volgens een bron bij het stadsbestuur heeft Toninelli bij een bezoek aan Venetië vorige week de bestuurders van de stad niet ontmoet om het plan voor een nieuwe cruiseschipterminal te bespreken. Toninelli, lid van de Vijfsterren-beweging, heeft enkel voorgesteld om verschillende opties in een referendum voor te leggen. “Hij heeft een arrogantie die ik in mijn leven nog niet gezien zien”, zei Brugnaro ook nog.

Geen vertrouwen meer

“We zullen aan de Unesco vragen om de stad op de zwarte lijst te zetten”, verklaarde hij aan Radio 24. “Venetië is in gevaar en we voelen ons in gevaar.” Brugnaro zei dat de stad geen vertrouwen meer heeft in de regering, en zich in de steek gelaten voelt door Toninelli in het bijzonder. Volgens de burgemeester verwierp de minister ook het plan waarmee de vorige Italiaanse regering het Kanaal van Giudecca voor cruiseschepen wou afsluiten.

De Unesco waarschuwde al in 2017 dat Venetië dreigt van de werelderfgoedlijst te verdwijnen als er niets ondernomen wordt tegen de overrompeling van toeristen. De deadline werd vervolgens met een jaar verlengd, en nog eens tot 2021 omdat de stad volgens de Unesco vorderingen maakte in het beheer van de toeristenstroom. Sinds 1 mei moet iedere toerist die Venetië bezoekt 3 euro toegang betalen. Vanaf 2020 wordt er een gedifferentieerde belasting ingevoerd.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van Looy

  Het wordt de bevolking daar teveel, da's al, ze worden overspoeld met alle gevolgen van dien, lawaai, opstopping, vervuiling, teveel is teveel.

 • piet devlieger

  Laat ze naar Antwerpen komen. Daar moeten de rederijen van cruiseschepen behalve de korting op brandstof ook geen vergoeding betalen op de aanleg, de voorzieningen en de beveiliging van de haven. Ook de toeristentaks vervalt. Een goed bewaard geheim van Antwerpen, de lage emissiezone-stad. Hypocrisie ten top. En de burgemeester van Antwerpen is diegene die de baas van België is. Goed bezig BDW en Uw gemeentebestuur, socialisten inbegrepen.

 • Dirk Tuymans

  Binnenkort te weinig toeristen en dan is het wee een gebleit...Man man..!

 • chris delanghe

  Hadden ze al lang moeten doen. Wat er nog is aan moois wordt gewoon om zeep geholpen door het banale massatoerisme. All for the money...Ge met maar eens kijken welke rotzooi ze telkens achterlaten in Rome, en zoals overal dus... De meest vervuilende industrie deze cruiseschepen!!! letterlijk en figuurlijk.

 • jean-pierre dermaut

  Schandalig , je loopt rond tussen al dat moois en plots komen die monster schepen de baai binnengevaren . ze leggen aan voor je neus . Moesten ze durven ze voeren tot op de piazza , en hangen hun trossen aan het Dogen paleis vast . Gewoon verbieden de baai binnen te varen .