Burgemeester Amsterdam spreekt moskeegangers toe

UNKNOWN

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft vanmiddag de bezoekers van de Al Kabir moskee in Amsterdam-Oost toegesproken over de film van Geert Wilders. Hij deed dat op uitnodiging van het moskeebestuur. Hij bezocht vrijdag ook twee andere islamitische gebedshuizen in de Nederlandse hoofdstad.

Gekwetst
"Ik zie hoe u hard werkt, hoe u uw leven heeft in Amsterdam en in Nederland", aldus Cohen na het vrijdaggebed tegen de gelovigen. Hij zei zich te kunnen indenken dat zij zich absoluut niet herkennen in de gruwelijke beelden in Fitna. "Ik kan me voorstellen dat u dan gekwetst bent."

Luid applaus
"Als de boodschap in de film is: stop de islamisering, dan zeg ik: geen sprake van. Niet de islam moet worden gestopt maar de extreme kanten daarvan", zei de burgemeester. "Allemaal zijn wij Amsterdammer en Nederlander. Met elkaar proberen wij dit land zo goed mogelijk te maken."

Verder verwees Cohen naar de opgeluchte reacties van velen op de inhoud van Fitna. "Ik ben helemaal niet opgelucht als ik die film zie, want ik vind het verschrikkelijk dat hij gemaakt is." Na zijn toespraak kreeg de burgemeester een luid applaus van de aanwezigen.

Kleine kinderen
Ook imam Abdulkarim Hajji ging in zijn preek in op de film. "Eigenlijk is onze tijd te kostbaar om aan Wilders te besteden. Het is gemakkelijk om verzen uit de Koran te pakken en uit hun context te plaatsen. Kleine kinderen kunnen dat ook", zei hij.

"Wat belangrijk is om te weten is dat niet alle Nederlanders dezelfde ideeën hebben als Wilders", zei de imam verder. "Voor degenen die wel zo denken, heeft de profeet Mohammed ons geleerd hoe we daarmee moeten omgaan." Volgens hem reageerde de profeet juist "rustig en beheerst" op beledigingen, in tegensteling tot wat Wilders beweert. "Het is niet de eerste keer dat de profeet belachelijk wordt gemaakt door mensen die geen kennis hebben." (novum/odbs)