Burgemeester Amsterdam overweegt prostitutiebuurt de Wallen te sluiten

 Uitgaanspubliek op de Wallen op een zaterdagavond.
ANP Uitgaanspubliek op de Wallen op een zaterdagavond.
Amsterdam wil iets doen aan ‘onacceptabele situatie’ in de wereldberoemde prostitutiebuurt de Wallen. “We moeten groot durven denken, ook over de Wallen zonder prostitutie”, zegt burgemeester Femke Halsema. Een van de scenario’s is dat de gordijnen dichtgaan en sekswerkers uit het zicht van joelende toeristen verdwijnen. 

 De drukte, de overlast en de mensenhandel moeten worden bestreden. “Dit college is bereid om na te denken over een vergaande oplossing, want op de Wallen zijn onacceptabele situaties ontstaan", stelt Halsema. ‘De stad is er klaar voor.”

Een van de andere scenario's die ze vandaag presenteert is het v
erplaatsen van alle ramen naar een andere plek in de stad. Of sluiting van een deel van de peeskamers. Nog een optie is juist méér werkplekken voor prostituees in de historische binnenstad, eventueel in combinatie met een andere maatregel, zoals het sluiten van de gordijnen.

Mensenhandel

Als prostitutie verdwijnt van de Wallen en het Singel, zal het elders in de stad weer opduiken, in bordelen of een prostitutiehotel. Want het is niet haar doel om sekswerk de stad uit te jagen. Halsema wil de werkomstandigheden van de sekswerkers verbeteren, dat ze minder last hebben van toeristen, die joelen, fotograferen en als mensenmassa een obstakel vormen voor klanten om naar binnen te gaan.

Het nieuwe beleid moet de drukte en overlast in de Amsterdamse binnenstad bestrijden en mensenhandel en andere criminele activiteiten voorkomen. “Deze doelen zijn niet onderhandelbaar,” zegt Halsema in een interview met onze collega’s van Het Parool.

Voorbijgangers op de Wallen in de binnenstad van Amsterdam.
ANP Voorbijgangers op de Wallen in de binnenstad van Amsterdam.

Verplaatsing van alle of een deel van de ramen zal grote consequenties hebben. Niet alleen voor de historische binnenstad, maar ook voor sekswerkers, exploitanten en andere belanghebbenden. Dit scenario is nog niet uitgewerkt. “Verandering is mogelijk, maar kost tijd en geld.”

Meer ramen op de Wallen zullen leiden tot nog meer drukte, beseft Halsema, maar uitbreiding kan een aantrekkelijke optie zijn als die ertoe leidt dat sekswerkers uit de illegaliteit en in het zicht raken.

Uitlachen

De scenario’s legt ze voor aan de wethouders (schepenen, red.) en de gemeenteraad. De komende tijd zullen partijen die te maken hebben met prostitutie, onder wie de sekswerkers, hierover meepraten. Uiteindelijk beslissen het college van wethouders en de gemeenteraad.

“Ik vraag een actieve bijdrage van de politiek en het publiek,” zegt ze. Op deze manier hoopt ze consensus te creëren in een gepolariseerd debat over een historische verandering in de binnenstad.

De stad is er klaar voor, denkt Halsema. Amsterdammers accepteren het niet meer dat vrouwen achter de ramen worden verhandeld of uitgelachen. “Dat is terecht. Rond de Wallen heerste lang een sentiment van zeemannen die na maanden varen naar een struise Hollandse vrouw gaan. De situatie is nu dat overwegend buitenlandse vrouwen, van wie wij niet weten hoe ze hier terecht zijn gekomen, worden uit­gelachen en gefotografeerd.”

Volgende week zijn de eerste bijeenkomsten in het Compagnietheater. In de zomer gaat een verkenner namens het stadsbestuur praten met belanghebbenden op de Wallen. Na de zomer debatteert de raad over de scenario’s. Dit moet leiden tot een keuze voor één of twee scenario’s, die verder worden uitgewerkt.

Femke Halsema trad vorige zomer aan als burgemeester van Amsterdam.
REUTERS Femke Halsema trad vorige zomer aan als burgemeester van Amsterdam.
anp11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Obi Williams

  Als een café zonder bier

 • Ronald Beintema

  Halsema weet zich totaal geen raad met het burgemeesterschap! De rasechte Amsterdammers verlaten de stad massaal, omdat ze zich niet meer thuisvoelen in hun eigen stad!!!

 • Gino Denil

  Als sekswerk dan toch moet kunnen. Dan kan het beter in omstandigheden die niet vernederend zijn. Niet voor de sekswerker, niet voor de klant, niet voor de buurtbewoner. En ook niet voor de hypocriete toerist die er mee spot en het als een curiosum aankijkt en zo zichzelf vernedert. Maar eens thuis gekomen misschien wel naar een adult kanaal of porno op zijn laptop kijkt. Daar gaat het eigenlijk over en niet over het verbieden of veroordelen van sekswerkers.

 • Greet Van Dam

  Sekswerkers worden ook in Nederland meer en meer gemarginaliseerd. Samenbrengen in bricolage afwerkplaatsen in industriezones onttrokken aan het zicht, stigmatiseren van prostituees, bezoekers wegjagen door politiecontroles, de wet op de regulering van de prostitutie, ... het houdt niet op. Toch makkelijk om ons zo het leven zuur te maken. Wacht maar tot we er niet meer zijn: waar gaan die brave heren dan hun lusten dan botvieren?

 • Dirk De Buyst

  Ook een oplossing, natuurlijk. Neem de kaas weg en je hebt geen muizen meer. Maar ook nooit nog kaas.