Burgemeester Amsterdam overleden aan kanker

HH
In Amsterdam is burgemeester Eberhard van der Laan overleden. Hij is 62 jaar geworden. Van der Laan was al enige tijd ernstig ziek. Eind januari dit jaar maakte hij via een brief aan alle Amsterdammers bekend dat hij uitgezaaide longkanker had. Hij bleef nog acht maanden aan. Op 18 september meldde hij zich officieel ziek. 'Lieve Amsterdammers. Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel.', schreef hij toen.

Van der Laan was enorm populair als burgemeester van Amsterdam. Na de mededeling over zijn ziekte verschenen er spontaan openlijke steunbetuigingen in de stad. Twee dagen na zijn ziekmelding, werd er voor zijn ambtswoning aan de Herengracht een massaal applaus georganiseerd. Van der Laan was toen al te zwak om naar buiten te komen.

Burgemeester van der Laan overleed donderdagavond. Hij stierf volgens zijn woordvoerder "thuis in alle rust".

Gedurende zijn zevenjarig burgemeesterschap groeide zijn populariteit door krachtdadig optreden, dichtbij de mensen staan en helder uitgedragen beleid.

Niet alleen het Amsterdamse maar heel het Nederlandse volk sloot Van der Laan in het hart door zijn optreden in het tv-programma Zomergasten, waar hij openlijk over zijn ziekte praatte. In veel cafés en zalen in de hoofdstad keken Amsterdammers samen naar het drie uur durende interview. Opvallend was dat hij toen al in de verleden tijd over zijn burgemeesterschap sprak. "Het was mooi om te doen", zei hij onder meer.

Koning
Een van de laatste momenten waarin Van der Laan in de openbaarheid trad, was tijdens een bezoek van de koning aan de Amsterdamse Jordaan, begin september. De kwetsbaarheid van de zieke burgemeester was duidelijk te zien toen hij aan de arm van de koning over straat liep. Het iconische beeld dat van het moment werd gemaakt, raakte mensen in het hele land.

epa

Eberhard van der Laan begon zijn politieke carrière in de jaren 80 als assistent van PvdA-wethouder Jan Schaefer. Naast zijn werk bij de gemeente werkte hij als advocaat bij het mede door hem opgerichte kantoor Kennedy Van der Laan.

Van 1990 tot 1998 zat Van der Laan voor de PvdA in de Gemeenteraad, waar hij in 1993 fractievoorzitter werd. In juli 2010 werd hij, na korte tijd minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV te zijn geweest, burgemeester van Amsterdam.

Van der Laan trouwde in 2004 met Femke Graas en is vader van vijf kinderen, van wie twee uit een eerder huwelijk.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Harm Tim

    Het was een aardige lieve man, maar soms veel te naïef.... maar heeft dat de laatste dagen van zijn even mooi rechtgezet, door een paar vertrouwelingen direct te ontslaan die hem bedrogen.

  • johan fransaert

    ik ken de man niet maar afleidend uit wat ik hier lees is het een man van en voor het volk en zo zijn er veel te weinig RIP beste man en innige deelneming aan de familie.