Burgemeester Amsterdam noemt situatie Wallen onhoudbaar

De Wallen zijn een erg populaire attractie bij toeristen.
AFP De Wallen zijn een erg populaire attractie bij toeristen.
De situatie op de Amsterdamse Wallen is onhoudbaar. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een interview met Het Parool. “Vooral de opeenstapeling van platvloersheid, commercie en wangedrag. De Wallen is een deel van ons historisch centrum en als je dan ziet hoe dat gebied wordt gebruikt: de hoeveelheid vuilnis, het dronken gedrag, de mensen die alle regels die er gelden overtreden en hoe lastig het is daar nog een beetje orde te houden.”

Ook over de raamprostitutie heeft Halsema het nodige te zeggen: “Het etaleren van kwetsbare vrouwen is niet acceptabel”. Ook bestaat er een “ernstig vermoeden van mensenhandel en uitbuiting”. De burgemeester wil daarom toe naar een “menswaardig bestaan voor alle sekswerkers”, waarbij vrouwen zelf voor de prostitutie kiezen en dat werk in vrijheid kunnen doen.

“Ons doel is om de Wallen uitbuitingsvrij te maken”, zegt Halsema. Ze is bezig daarvoor een aantal scenario's uit te werken, die worden beoordeeld door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Herman Bolhaar. Intussen wordt al meer gelet op het verbod op fotograferen van raamprostituees en mogen er 's avonds geen grote groepen meer worden rondgeleid. Dat moet voorkomen dat prostituees door (dronken) toeristen worden uitgejoeld.

Vorig jaar voerde de burgemeester al wat maatregelen in om de leefbaarheid van de Wallen te vergroten: meer schoonmaak, geen grote groepen toeristen na 19.00 uur en handhaving van het alcoholverbod.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Recardo Fratali

  De volledige handel opdoeken

 • Christiaan Goethals

  Amsterdam mooi? Er zijn gezelliger steden.

 • Dirk DE Bakker

  Gewoon opkuisen en alles in beslag nemen moeilijk kan dat niet zijn.

 • karl van dyck

  Is geen ,, Wallenprobleem'' maar een maatschappelijk probleem over geheel Europa dat geleidelijk is ontstaan sinds men alle grensovergangen heeft geopend. Voor de Oost - Europese landen ging er een nieuwe mooie wereld open waar alles kan en mag. En de westerse - Europese landen worden dieper en dieper in de miserie en afgrond geduwd.

 • Shakira moessa

  Pak eerst de pooiers aan zij buiten deze dames uit! Ga in gesprek met de werkers en luister naar wat ze zelf willen, Geef deze dames bescherming vanuit de overheid . Nu zitten er héél wat meisjes daar tegen hun wil !