Bulgarije voert mondmaskerplicht opnieuw in door stijgende coronacijfers, alle vluchten naar het land geannuleerd

Een vrouw ondergaat een coronatest aan de Grieks-Bulgaarse grens.
AFP Een vrouw ondergaat een coronatest aan de Grieks-Bulgaarse grens.
Omdat het aantal coronagevallen er weer stijgt, heeft Bulgarije maandag beslist mondmaskers opnieuw te verplichten in gesloten ruimtes. De Bulgaren moeten vanaf dinsdag opnieuw een masker dragen bij een bezoek aan shoppingcentra, winkels, bioscopen en theaters. Ook in het openbaar vervoer en in apotheken en ziekenhuizen blijft de verplichting van kracht.

Half juni had de Bulgaarse regering de mondmaskerverplichting in gesloten ruimtes afgeschaft. Het hoopte op zelfdiscipline bij de bevolking, maar die nam de sociale afstandsregel niet altijd in acht. Daarom wordt de verplichting nu opnieuw ingevoerd. “De enige reden waarom we dit doen, is om de gezondheid van de inwoners van Bulgarije te waarborgen”, aldus minister van Gezondheid Kiril Ananiev.

Plots gaat het snel

Bulgarije, het armste land van de Europese Unie, hield het coronavirus dankzij snel genomen maatregelen lang onder de knoet. Eind april had het land met bijna zeven miljoen inwoners nog slechts 1.500 besmettingen. Het Bulgaarse gezondheidssysteem bleef zo overeind.

Na enkele feestdagen en de versoepeling van de maatregelen steeg het aantal coronagevallen de voorbije weken snel tot 3.905. Vorige week raakte zelfs een recordaantal mensen met het coronavirus besmet; het aantal gevallen steeg in een week met 606. Tot dusver stierven volgens officiële cijfers 199 Bulgaren aan de gevolgen van het longvirus.

Meer controles

Ondanks de sterke stijging van het aantal besmettingen zijn vanaf maandag duizend supporters toegestaan bij wedstrijden in de hoogste voetbalcompetitie. Bulgarije zal de maatregelen bij sportevenementen wel verstrengen en het zal ook meer controles uitvoeren. De voorbije week werd bijna niet gecontroleerd op het naleven van de maatregelen op het openbaar vervoer.

Vluchten

Er is ook slecht nieuws voor buitenlanders met plannen om het land te bezoeken. Alle vluchten naar Bulgarije worden vanwege de stijgende coronacijfers geannuleerd. Dat geldt ook voor het populaire vakantiegebied aan de Zwarte Zee. 

Lees ook: “Pandemie versnelt naar gevaarlijke fase”, zegt WHO (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jose de Sutter

  Informatie klopt maar deels, Belgen en nog EU- landen nog steeds welkom in Bulgarije en geen verplichte quarantaine meer van 14 dagen. Vluchten naar Burgas starten 11 juli bij Tui. Mijn info komt van officiële Bulgaarse website

 • Жан Марк Ван Белл

  Ik woon in Bulgarije. Het weer sloeg ook om en het is buitengewoon vochtig en fris voor de tijd van het jaar. De metro rijdt weer met gesloten ramen en veel verwarming en airco’s werken nu weer. Geen appels met peren vergelijken. En alle besmettingen totnogtoe zijn import omdat mensen van het buitenland terugkwamen naar Bulgarije... Ook wordt nu pas volop getest en zijn er zelfs vragen bij de testen. We zien wel, nog wat geduld. +je

 • Luc Verstraelen

  Mijn dochter woont in Duitsland(deelstaat Nedersaksen,noord Duitsland) en was in het weekend voor het eerst sinds januari op bezoek.Zij was zeer verontwaardigd dat hier zeer weinig mensen een mondmasker dragen op straat en in de winkels. In Nedersaksen is een mondmasker verplicht op straat en in de winkels.Er is zeer veel sociale controle hierop.We kunnen qua disipline nog iets leren van die Duitsers. Kijk maar naar hun corona cijfers en ze zijn met 80 miljoen he.

 • Sebastiaan DeVlieger

  Misschien iets om ook in België in te voeren : verplichting van mondmasker, zelfdiscipline kennen veel Belgen toch niet!!!

 • johan fransaert

  zolang er geen afdoend en werkend vaccin is gaat dit virus een blijvertje zijn, kijk gewoon hoe men terug de wereld rond vliegt in volgepakte vliegtuigen.