Bulgarije doekt handel in nieren voor transplantaties op

Beeld ter illustratie.
Getty Images/iStockphoto Beeld ter illustratie.
De Bulgaarse autoriteiten hebben een crimineel netwerk opgedoekt dat wordt beschuldigd van illegale handel in nieren. Vier leden werden opgepakt. Zo heeft de openbaar aanklager vandaag bekendgemaakt.

Drie mannen en een vrouw worden beschuldigd van het aanwerven van arme mensen om een nier illegaal af te staan aan mensen die een niertransplantatie nodig hebben, zei Petrov. De transplantaties werden uitgevoerd in een ziekenhuis in Turkije met behulp van valse documenten die suggereren dat de donor en de ontvanger verwant waren, voegde hij eraan toe.

Sinds februari 2019 hebben minstens vijf mensen hierdoor een niertransplantatie ondergaan, nog eens twee andere patiënten en drie potentiële donoren wachten op een operatie.

Patiënten moesten tussen de 50.000 en 100.000 euro betalen voor een transplantatie. De orgaandonoren, voornamelijk werklozen en armen, ontvingen na de operatie tussen de 5.000 en 7.000 euro. In Bulgarije zijn dit jaar slechts 22 niertransplantaties uitgevoerd, terwijl volgens cijfers van het Bulgaarse ministerie van Volksgezondheid 1.028 mensen op de wachtlijst voor transplantaties staan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.