Buitenlandse Zaken waarschuwt toeristen in Italië na uitbraak coronavirus: “Volg instructies lokale autoriteiten”

Reisadvies aangepast

Een ambulancier in beschermende kledij in Italië.
Photo News Een ambulancier in beschermende kledij in Italië.
Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangepast voor Belgen die willen reizen naar Italië, waar al meer dan 130 besmettingen met het coronavirus zijn geteld en drie doden zijn gevallen. De Belgische overheid raadt aan om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen en zich te informeren.

Het nieuwe coronavirus blijft om zich heen grijpen in Italië. De regio Lombardije is het hardst getroffen, gevolgd door Veneto, met ook twee gevallen in Venetië. Ook in de regio’s Piemont, Emilia-Romagna en in Rome zijn mensen besmet. Zesentwintig patiënten liggen op intensieve zorg. Drie oudere mensen stierven aan het virus. Het totale aantal besmettingen in Italië komt met 132 inmiddels ruim boven de honderd. In heel Italië zijn tot dusver drie mensen overleden nadat ze waren besmet met het virus.

Maatregelen

In elf Noord-Italiaanse gemeenten hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen: Codogno, Casalpusterlengo, Castiglione van Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Somaglia, San Fiorano, Terranova dei Passerini en Vo Euganeo. Op sommige plaatsen geldt een in- en uitreisverbod, en zijn evenementen afgelast of openbare instellingen gesloten.

Codogno, een gemeente op een 60-tal kilometer van de Lombardische hoofdstad Milaan, geldt als het centrum van de besmetting met het CoVid-19-virus. Codogno telt 15.000 inwoners, van wie er veel in Milaan werken. Het openbare leven is er helemaal stilgevallen.

Het carnaval en alle sportevenementen van Venetië werden afgelast, musea en scholen moeten in de hele regio Veneto dicht blijven tot 1 maart, zo maakte de president van de regio, Luca Zaia, zondag bekend.

“Het doel is de gezondheid van de Italiaanse bevolking te beschermen”, zei premier Giuseppe Conte zondag na crisisberaad. Eerst zullen veiligheidstroepen de regio’s afsluiten. “Indien nodig zullen dat ook de strijdkrachten zijn.” Wie de versperringen tracht te omzeilen, riskeert strafrechtelijk vervolgd te worden.

Lees ook: Al meer dan 130 besmettingen met coronavirus in Italië, carnaval in Venetië afgelast

Informatie

"Het wordt aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen, en/of op de site van het ministerie van Volksgezondheid en navraag te doen bij informatie-hotline 1500", staat te lezen in het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: In de strijd tegen corona en andere virussen: kan je je afweersysteem ook zelf een boost geven? (+)

De Italiaanse Carabinieri met mondmaskers tijdens een patrouille door de verlaten straten van Vo' Euganeo, één van de noord-Italiaanse stadjes in lockdown door een uitbraak van het nieuwe coronavirus.
EPA De Italiaanse Carabinieri met mondmaskers tijdens een patrouille door de verlaten straten van Vo' Euganeo, één van de noord-Italiaanse stadjes in lockdown door een uitbraak van het nieuwe coronavirus.27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wendy Vandereyken

  Het coronavirus komt uitgebreid in de media, de gewone griep die ook jaarlijks veel slachtoffers maakt niet.

 • Nils Gronweg

  Voor alle sceptici; nu zie je dat deze corona epidemie Europees aangepakt wordt op advies van de wetenschap. Nu overtuigd van de klimaatwetenschap? En van de EU? Het komt allemaal zeer dichtbij.

 • ann Van Damme

  Hopelijk glippen de terugkeerders uit de getroffen Italiaanse gebieden hier niet door de mazen van het net... als Maggy al een net zal voorzien. Maggy vergeet uw eed van Hypocrates niet.

 • De Waen Luc

  Er zijn vandaag 1500 mensen gestorven aan de gewone griep, op een dag,,,waarvan 180 kinderen in de UK.....even focus houden..

 • felix strackx

  Ja ze moesten per se evacueren en het virus importeren...