Buitenlandse Zaken verandert reisadvies: "Reis niet naar Sharm-El-Sheikh"

De FOD Buitenlandse Zaken raadt tijdelijk alle reizen naar de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheikh af. De Belgische luchtvaartmaatschappijen Thomas Cook en JetairFly volgen het advies en schrappen hun vluchten naar Sharm-El-Sheikh. Passagiers worden geëvacueerd - zonder ingecheckte bagage.

Ons land daarmee volgt het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk, die hun inwoners eerder al afraadden naar Sharm-El-Sheikh af te reizen. Minister Reynders benadrukt dat het om een tijdelijk advies gaat. 

Vorige zaterdag stortte op het Sinaï-schiereiland een Russisch passagiersvliegtuig neer dat net uit die badplaats was vertrokken. De oorzaak van die crash, die 224 mensen het leven kostte, is nog onduidelijk. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders beschikt zijn dienst "niet over voldoende garanties wat het verzekeren van de veiligheid op de luchthaven" van de Egyptische toeristische trekpleister betreft. Het reisadvies kan op de website van Buitenlandse Zaken worden geraadpleegd.

JetairFly maakte eerder vandaag al bekend alle vluchten naar Sharm-el-Sheikh te schrappen. Morgen, zaterdag en zondag zullen drie lege vliegtuigen vertrekken om passagiers die in Egypte verblijven op te halen. Die terugkerende passagiers mogen alleen met handbagage terugkeren. De grotere koffers en valiezen die in het ruim van het vliegtuig vervoerd worden, worden pas later afgeleverd.

De Jetairfly-vlucht van morgen (de met 24 uur vertraagde vlucht van vandaag) en de voorziene vluchten van zaterdag en zondag aanstaande worden uitgevoerd op hun normaal voorziene tijdstip (vrijdag om 7.20 uur, zaterdag om 16.45 uur en zondag 8 uur). "Op deze vluchten vliegen op het traject Brussel - Sharm el Sheikh geen passagiers mee", aldus de persmededeling van Jetairfly.

"Als buitengewone veiligheidsmaatregel wordt geen ingecheckte bagage aanvaard voor deze drie retourvluchten. De reizigers vliegen met handbagage terug, die aan een extra veiligheidscontrole wordt onderworpen." Jetairfly zal de ruimbagage later "op een alternatieve manier" zo snel mogelijk bij de reizigers afleveren, maar onderzoekt momenteel nog de manier waarop dat zal gebeuren.

BELGA

Zondag zullen alle klanten van Jetairfly in Sharm-el-Sheikh terug in België zijn. De eerstvolgende vlucht daarna is op donderdag 12 november. Of de touroperator dan naar de Egyptische badplaats zal vliegen, hangt af van de garanties die de autoriteiten en de luchthaven kunnen geven over de veiligheid van de ruimbagage en de behandeling van de vluchten.

"De reizigers die vrijdag, zaterdag en zondag niet kunnen vertrekken, worden hiervan door onze diensten en/of via hun reisagent op de hoogte gebracht", zegt Jetairfly nog. "Zij kunnen hun reis omboeken naar een latere datum of een andere reisbestemming, of annuleren met terugbetaling van hun reissom." Een vliegtuig van Jetairfly moest vandaag normaal gezien om 7.20 uur opstijgen op Brussels Airport, maar die vlucht werd uit veiligheidsoverwegingen geanulleerd. Jetair probeert nu de 133 betrokken reizigers op de hoogte te brengen van het uitstel.

'Reizigers die niet kunnen vertrekken, kunnen hun reis omboeken naar een latere datum of een andere reisbestemming, of annuleren met terugbetaling van hun reissom'

Veiligheidsmaatregelen

Thomas Cook vervoerde vandaag nog een groep passagiers naar Sharm-el-Sheikh. De maatschappij zei het reisadvies van Buitenlandse Zaken af te wachten. Nu dat advies is aangepast, schrapt ook Thomas Cook tijdelijk zijn vluchten naar Sharm el-Sheikh.

Thomas Cook werd nog niet formeel op de hoogte gesteld van het veranderde reisadvies, maar zal - zoals het al eerder aankondigde - zich ernaar schikken. "Concreet houdt dat in dat de klanten op onze eerstvolgende geplande vlucht maandag niet zullen kunnen vertrekken", zegt Van den Bosch.

"We volgen het voorbeeld van onze zustermaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk", voegt de woordvoerder toe. "Tot 12 november zullen er zeker geen vluchten van ons vertrekken. Ondertussen evalueren we de situatie verder."

Volgens Van den Bosch zullen de betrokken klanten hun reis kosteloos kunnen omboeken of annuleren. Het is nog onduidelijk of de klanten die al in Egypte zijn op een normale manier - met bagage - zullen kunnen terugkeren. Wat wel vast staat, is dat Thomas Cook morgen nog een leeg vliegtuig zal laten vertrekken naar Egypte. Klanten zullen dus op het geplande tijdstip kunnen terugkeren.

EPA

Britten

Ook Britse reismaatschappijen beginnen morgen hun toeristen te evacueren uit Sharm-el-Sheikh. Net als bij JetairFly gebeurt dat zonder ingecheckte bagage. Vanaf morgen zullen meer dan twintig vluchten vanuit de badplaats naar het Verenigd Koninkrijk vliegen om alle Britten weer naar hun thuisland te halen.

Intussen is bekend geraakt dat de Britse regering zich al minstens tien maanden zorgen maakte over de luchthaven van Sharm-el-Sheikh. Vorig jaar werd een expertenteam naar Egypte gestuurd om verbeteringen voor te stellen. Volgens een woordvoerder van premier David Cameron werden sommige knelpunten aangepakt, maar beslisten luchtvaartspecialisten dat er nog werk aan de winkel is alvorens de luchthaven veilig is.