Buitenlandse Zaken plant repatriëring van 300 Belgen uit Tunesië

Gestrande passagiers op de luchthaven van Tunis.
AFP Gestrande passagiers op de luchthaven van Tunis.
Buitenlandse Zaken bekijkt vandaag hoe zo'n 300 Belgen uit Tunesië kunnen gerepatrieerd worden. Dat heeft Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, gezegd in ‘De Ochtend’. Eerder werden ook al zo'n 1.300 Belgen uit Marokko gerepatrieerd. Intussen hebben zich al 29.000 Belgen in het buitenland geregistreerd op Travellers Online, het platform waarop Belgen hun reis kunnen registreren. Het gaat niet allemaal om mensen die in moeilijkheden zitten, maar Buitenlandse Zaken raadt mensen wel aan om vervroegd terug te keren.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"In sommige landen kan dat nog via commerciële vluchten. In dat geval vragen we aan de mensen om in de eerste plaats contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of touroperator”, aldus Lagatie. “Als terugreizen niet lukt, adviseren we de mensen om te blijven waar ze zijn. Het heeft geen zin om naar de luchthaven te lopen en daar samen te hokken als er geen vluchten meer zijn.”

In bepaalde gevallen wordt gekeken of er repatriëringvluchten mogelijk zijn. Zo zijn er eerder deze week zo'n 1.300 Belgen gerepatrieerd vanuit Marokko. Buitenlandse Zaken bekijkt nu ook hoe zo'n 300 Belgen uit Tunesië kunnen gerepatrieerd worden. Tunesië besliste enkele dagen geleden al om het luchtruim te sluiten voor vluchten uit België. 

Omdat Buitenlandse Zaken overspoeld wordt door vragen van mensen uit het buitenland is volgens Lagatie ook beslist de capaciteit van het callcenter te verdubbelen. Dat callcenter is 24 uur op 24 uur beschikbaar. Gedurende een groot deel van de dag kunnen mensen ook met vragen terecht op de Facebookpagina van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Zo gaat het eraan toe in het zenuwcentrum van de coronastrijd: “Een dag duurt soms tot drie uur ’s nachts” (+)
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Verbrugge

  Allemaal thuis - onder toezicht - in quarantaine plaatsen. Dit kan niet zomaar. Als dit zo maar toegelaten wordt blijven we aanmodderen met dat virus.

 • Lieve Geyter

  Wat deden ze daar in de eerste plaats ze wisten van het virus en toch maar op vakantie gaan. Ze konden niet eerder vertrekken!

 • Frans Peeters

  Wie betaald dat? eerst in risico op verlof gaan en nu zullen de belastingen dienen om de terugvlucht

 • paul lemmens

  zoals altijd zal het blijven bij een planning

 • Tom Der Kinderen

  Weten dat je nu niet op vakantie moet gaan en dan bleiten npaar dagen of een week later om gerepatrieerd te moeten worden? Tzijn weer de typische bestemmingen en volkje waar je dit gedoe van verwacht.