Buitenlandse Zaken bevestigt veroordeling van Belg in Taiwan voor drugssmokkel

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de Belg Gunther Van Eester in Taiwan is veroordeeld voor drugssmokkel. "De levenslange celstraf die eerder tegen hem was uitgesproken is recent na een beroepsprocedure omgezet in een celstraf van 16 jaar", aldus Hendrik Van de Velde, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Het eerste bericht over de veroordeling van de Belg Gunther van Eester dateert van 6 november 2014. Toen berichtte een nieuwssite in Taiwan over de veroordeling van de man door het districtsgerechtshof van Taipei voor drugssmokkel tot een levenslange celstraf, nadat er in juli bij het binnenkomen van Taiwan 1,3 kilogram heroïne in de reiskoffer van de man was aangetroffen.

Volgens dat bericht kwam Van Eester uit Thailand waar hij noch een baan noch een vast adres had. Hij was de Taiwanese politie opgevallen omdat hij in juni al twee keer als toerist naar Taiwan was gereisd. Voor het smokkelen van de drugs zou Van Eester in Bangkok 700 dollar en een vliegticket hebben gekregen. Zijn opdracht bestond erin een koffer mee te nemen naar Taiwan. In die valies vond de Taiwanese douane voor 327.000 dollar (290.000 euro) aan heroïne, zo bleek tijdens het proces in Taipei.

Het bericht in het Taiwanese medium werd vandaag/dinsdag integraal en woordelijk overgenomen door de website Customs Today uit Pakistan.

Buitenlandse Zaken bevestigt dat het dossier in Brussel bekend is. Buitenlandse Zaken wil noch de leeftijd noch de geboorteplaats van Van Eester bekendmaken. Het enige wat de woordvoerder van Buitenlandse Zaken toevoegt, is dat de levenslange straf in beroep is herleid tot 16 jaar celstraf, en dat de man consulaire bijstand krijgt van de Belgische diplomatische post in Taipei.