Buitenlandse investeringen krijgen klappen door "America First"-politiek

EPA
De "America First"-politiek van president Donald Trump heeft een zware impact op het niveau van de directe buitenlandse investeringen, zo blijkt uit het jaarlijkse investeringsrapport van de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling (Unctad). De VS fungeren niet langer als "wereldwijde conjunctuurmotor", zo blijkt.

Wereldwijd viel het aandeel directe buitenlandse investeringen met 13 procent terug. Vooral de belastingkortingen waar Amerikaanse bedrijven in eigen land van kunnen genieten, hebben ervoor gezorgd dat ze minder in het buitenland investeren, zegt Unctad. De industrielanden waren hiervan het grootste slachtoffer.
In de eerste jaarhelft van 2018 was er zelfs een daling met 41 procent, maar die werd deels gecompenseerd door de betere tweede jaarhelft. De Unctad verwacht voor 2019 een verder herstel.

Amerikaanse bedrijven zijn al jarenlang de belangrijkste investeerders ter wereld. Maar in 2018 zakten ze weg tot een betekenisloze plaats 157. Dat past volledig in het kraam van president Trump, die wil dat de bedrijven meer in eigen land investeren en er jobs creëren. 

Grootste slachtoffer van dat beleid waren de industrielanden. Die trokken alles samen 557 miljard dollar (zo'n 490 miljard euro) aan directe buitenlandse investeringen aan: een kwart minder dan in 2017 en het laagste cijfer sinds 2004. In Europa was er zelfs een halvering, tot 172 miljard dollar (152 miljard euro). De ontwikkelingslanden ontvingen op hun beurt zo'n 2 procent meer buitenlandse investeringen. 

De vijf belangrijkste investeerders zijn Japan, China, Frankrijk, Hongkong en Duitsland. De landen die de meeste investeringen aantrokken, zijn de VS, gevolgd door China, Hongkong, Singapore en Nederland.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Karel Tichmann het is omgekeerd het gaat over Amerikaanse bedrijven die in het buitenland investeren niet over bedrijven die in de VS investeren. mss eerst eens het artikel goed lezen.

 • Alan Janssen

  Tuurlijk is het een succes nu, het is een korte termijn beleid.... de valkuil komt op lange termijn

 • Gino Denil

  5000 winkels failliet op een jaar in de VS. Van de 35 geïndustrialiseerde landen die lid zijn van de OESO is de VS het land waar de burger het minst lang leeft en het ongezondst is. 12% van de bevolking leeft in bittere armoede. In geen enkel land ter wereld zitten meer burgers in een gevangenis. 1 op de 4 gevangenen in de wereld is er één in de VS, terwijl het land 5% van de wereldbevolking uitmaakt. En volgens Trump hebben ze alles uitgevonden en overal een patent op.

 • Ronny Biesen

  De wereld kan enkel overleven als we globaal denken. Dat is zo voor de economie en het klimaat. Als ieder zoals Trump zijn eigen ding doet, is de wereld en Moeder Aarde gedoemd om te verdwijnen.

 • Willy Petermans

  DE titel had ook kunnen zijn. Binnenlandse investeringen voor Amerika op recordhoogte door Trump. Hij haalt zijn slag thuis.