Buitenlandse hackers bemachtigen gegevens van Duitse regering

EPA
Buitenlandse hackers zijn erin geslaagd toegang te krijgen tot de nu toe als veilig geldende datanetwerken van het Duitse ministerie van Defensie en van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zeiden vandaag veiligheidsbronnen aan het Duitse persbureau DPA.

De infiltratie lijkt het werk te zijn van cyberspionnen van de Russische groep APT28, ook gekend als Fancy Bear. De hackers gebruikten malware om succesvol de datanetwerken van beide ministeries aan te vallen en gegevens te bemachtigen. De inbraak werd al in december erkend, de infiltratie duurde wellicht langer dan een jaar.

ICT-specialisten vermoeden achter APT28 ook Russische regeringsinstanties.
Volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken is de zaak "gëisoleerd en onder controle gebracht". Er "wordt aan gewerkt met hoge prioriteit en aanzienlijke middelen", zei woordvoerder Johannes Dimroth  vanavond.

De verantwoordelijken bij de getroffen autoriteiten zijn op de hoogte gebracht. Er zijn maatregelen ter bescherming en uitklaring genomen. Meerdere details wilde het ministerie gezien de lopende analyse en de veiligheidsmaatregelen niet geven.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jef Heffens

    Ze zijn daar niet goed bezig op het ministerie van defensie in Duitsland.