Buitenlandse consultants aangehouden in China

De skyline van Shanghai.
PHOTO_NEWS De skyline van Shanghai.
De twee buitenlandse privéonderzoekers die al enkele weken in Shanghai zitten opgesloten, zijn beschuldigd van illegale handel in informatie over Chinese burgers tijdens hun onderzoek naar fraude bij internationale bedrijven, melden de Chinese autoriteiten.

Het gaat om de Brit Peter Humphrey en zijn Amerikaanse collega en echtgenote Yu Yingzheng. Zij zouden persoonlijke informatie illegaal verkregen hebben, waarna ze hun verslagen aan "hoge prijzen" verkochten aan hun klanten, aldus het ministerie van de Openbare Veiligheid.

Humphrey is de stichter en directeur van ChinaWhys, een bedrijf dat onderzoek voert naar boekhoudfraude voor in China actieve multinationals. Zijn echtgenote is algemeen directeur van het bedrijf. Het echtpaar is vorige week formeel aangehouden, na al weken in gevangenschap te hebben doorgebracht. In een reportage op de staatstelevisie, blijkbaar in afspraak met het ministerie, verontschuldigde Peter Humphrey zich bij de Chinese overheid.

ChinaWhys wordt ervan beschuldigd op verschillende manieren informatie over Chinese burgers - waaronder hun persoonlijk adres, details over hun familieleden, reizen, eigendommen en voertuigen - verzameld, gekocht en verkregen te hebben. Op ongeveer vijfhonderd verslagen die de firma opstelde, waren "meer dan tien" een inbreuk op de Chinese wetten voor de bescherming van het privéleven, aldus nog het ministerie. Volgens de politie betaalde het bedrijf omgerekend tussen 100 en 240 euro voor iedere informatie.

Een van Humphreys klanten is het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (GSK). China voert naar dat bedrijf een groot onderzoek. In het kader van die zaak heeft de politie begin juli al een twintigtal mensen aangehouden. GSK wordt ervan beschuldigd grote sommen smeergeld bezorgd te hebben aan dokters en kaderleden om zo zijn verkoop in het land te stimuleren. Eerder gaf GSK al toe dat sommige hooggeplaatste werknemers de Chinese wetten "lijken" te hebben verbroken.