Buitenlandminister VS: “Erdogan heeft beloofd Koerdische strijders in Syrië te beschermen”

Buitenlandminister Mike Pompeo op weg naar het Midden-Oosten op 7 januari 2019.
AP Buitenlandminister Mike Pompeo op weg naar het Midden-Oosten op 7 januari 2019.
Turkije gaat Koerdische strijders beschermen in Syrië. Dat is tenminste wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt. Pompeo brengt een bezoek aan de regio, na de plotse beslissing van president Donald Trump om Amerikaanse troepen uit de regio terug te trekken.

Pompeo zei dat het de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf was die de belofte deed. Erdogan had met Trump gepraat kort voor die op 19 september zou aankondigen dat IS verslagen is en dat hij de ongeveer tweeduizend Amerikaanse soldaten uit Syrië zou terugtrekken. "President Erdogan engageerde zich bij president Trump", zei Pompeo aan tv-zender CNBC. 

"De Turken zullen na ons vertrek blijven doorgaan met de campagne tegen IS, en ze zullen ervoor zorgen dat de jongens met wie we hebben gestreden, die ons geholpen hebben met onze campagne tegen IS, beschermd worden."

Vorige week had Pompeo gezegd dat de VS werkte aan een regeling om te verzekeren dat “de Turken de Koerden niet zouden afslachten” na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Die uitspraak was niet in goede aarde gevallen bij Turkije die de minister onwetendheid verweet. 

Erdogan heeft nochtans in het verleden meermaals de Koerdische troepen bedreigd die door Washington gesteund werden in de strijd tegen terreurgroep IS. De Koerdische strijders in Syrië zijn bezorgd dat ze na de Amerikaanse terugtrekking geviseerd zullen worden door Turkije. 

Pompeo zal tijdens deze trip acht steden in het Midden-Oosten bezoeken. Op de agenda staat de terugtrekking van de troepen uit Syrië en een bondgenootschap vormen tegen Iran, wat voor Trump een topprioriteit is. 

Twijfels over terugtrekking

Gisteren bevestigde het Witte Huis dat de plannen om uit Syrië terug te trekken niet zijn gewijzigd. De voorbije dagen werd herhaaldelijk de nadruk gelegd op een “geleidelijke terugtrekking” waar ook voorwaarden aan verbonden waren. Dat werd gisteren nog bevestigd door veiligheidsadviseur van het Witte Huis John Bolton. Daardoor ontstonden geruchten dat Trump misschien van gedacht veranderd was. 

“De president heeft zijn standpunt over Syrië niet gewijzigd. Zijn voornaamste doel is wel de veiligheid van onze manschappen en ook van onze bondgenoten te garanderen. Defensie moet dus een operationeel plan ontwikkelen om onze troepen veilig terug te trekken”, verzekerde woordvoerster van het Witte Huis Mercedes Schlapp gisteren aan Fox News. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  De Amerikanen geven geen moer om de Koerden, om geen enkel ander volk in de wereld. Hun enige drijfveer is eigenbelang en macht in de wereld. Overigens zijn er dank zij het machtig propaganda-apparaat voldoende bewonderaars voor de Leading Succes People.

 • MICHELINE GEVERS

  Een leugen , volgens Erdogan. Wie mogen we nog geloven? Iedereen liegt er op los. Belooft en verbreekt. Waar en wanneer gaat dit eindigen?

 • Pavel Nijs

  Of hoe naief of leugenachtig de amerikanen zijn .

 • raf janssens

  Aleen al de zin: "Erdogan heeft beloofd ..." wordt door geen zinnig mens geloofd. Plat politiek opportunisme van de Amerikanen die nu kunnen zeggen dat ze er alles aan gedaan hebben om de Koerden te beschermen.

 • Jef Heffens

  Is dat een grap? Misschien heeft hij een hartig woordje gepraat met Turkije en hen een duidelijk boodschap gegeven: Je mag IS bestrijden maar de Koerden daar blijf je van af. Het word tijd dat de Koerden een eigen staat krijgen. Erdogan is totaal onbetrouwbaar.