Buitengrens EU minder vaak illegaal overgestoken tijdens pandemie

Archiefbeeld van migranten die gered werden door een Duitse ngo voor de kust van Libië
EPA Archiefbeeld van migranten die gered werden door een Duitse ngo voor de kust van Libië
Het aantal illegale grensoversteken aan de buitengrens van de EU is fors afgenomen in de eerste helft van het jaar. Het ging volgens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex om een daling van ongeveer een vijfde, tot 36.400. Dat komt vooral door de pandemie.

Door de coronacrisis hebben landen strenge maatregelen ingesteld. Op sommige veelgebruikte routes is te zien dat het aantal migranten in januari en februari aanzienlijk hoger was dan vorig jaar, maar dat het aantal daarna daalde vanwege de coronamaatregelen.

In de westelijke balkanlanden, zoals Kroatië, was juist sprake van een stijging van 73 procent meer migranten, ongeveer 9.300 mensen. Dat komt voor een groot deel doordat mensen daar makkelijker langs konden reizen vanuit Griekenland nadat in veel Oost-Europese landen de coronamaatregelen werden versoepeld.

Het aantal mensen dat via landen als Bulgarije en Roemenië de EU wilde binnengaan is juist gehalveerd ten opzichte van 2019, tot 11.900.

De zeeroutes werden ook veel minder gebruikt. Zowel in het westen, richting Spanje, als in het midden van de Middellandse Zee, richting Italië, is het aantal migranten dat de oversteek maakte gehalveerd. Het Rode Kruis meldde vorige week dat het aantal verdronken vluchtelingen op de Middellandse Zee de afgelopen maanden wel is gestegen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Annie Broeckx

    Verleden week was het aantal dit jaar gestegen,nu verminderd ?

  • van den eeden maria

    Alleen al in deze tijd zou er geen enkele mogen binnen komen. Voor het overige zitten we met een economische crisis waar niemand van weet wat dat nog allemaal gaat teweeg brengen. We hebben al veel teveel mensen in dit land toegelaten en de gevolgen daarvan op de begroting van de volgende jaren gaan alleen maar erger worden dan ze al waren. Wie gaat dat allemaal blijven betalen.

  • Pieter Verhulst

    Zolang het niet 0 is, blijft het probleem.