Brusselse politie verwacht verkeershinder door betoging

anp
Een tiental organisaties komt deze namiddag op straat in Brussel om zijn steun te betuigen aan de bevolking in het Marokkaanse Rifgebergte. De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene waarschuwt voor verkeershinder op de westelijke kleine ring en raadt automobilisten aan dat stuk van Brussel zo veel mogelijk te vermijden.

In het noorden van Marokko, vooral in de regio rond het Rifgebergte, is het nu al maanden onrustig. De protestbeweging al-Hirak al-Shaabi (Volksbeweging) komt er in opstand tegen wat ze de "corrupte Marokkaanse staat" noemt.

Dood
Aanleiding was de dood van een visverkoper vorig jaar. Hij werd verpletterd in een vuilniswagen toen hij de ordediensten wilde beletten om zijn voorraad zwaardvis te vernietigen. De volksbeweging eist bovendien dat de overheid meer aandacht besteedt aan de ontwikkeling van de - volgens haar gemarginaliseerde- Rif.

De betogers die vandaag in Brussel de straat op trekken, eisen dat er een einde komt aan de onderdrukking van de volksbeweging en een demilitarisering van de Rif.

De organisaties verzamelen rond 14 uur aan het Brusselse Noordstation. Van daaruit gaat het om 15 uur richting Zuidstation, via de Simon Bolivarlaan, Willebroekkaai, Diksmuidelaan, Negende Linielaan, Nieuwpoortlaan, Barthélemylaan, Slachthuislaan en Poincarélaan. De manifestatie eindigt om 17 uur aan de Europa-esplanade, vlak voor het Zuidstation.

Westelijke kleine ring
Tot die tijd verwacht de politie zware verkeershinder op de westelijke kleine ring tussen het Zuidstation en het Saincteletteplein. Automobilisten kunnen de omgeving beter zo veel mogelijk vermijden, klinkt het.