Brusselse kleuter Yasmine in klauwen Syrische terreurgroep: "Waterkansje dat ze naar huis kan"

Omar Diaby staat aan het hoofd van terreurgroep Firqatul Ghuraba.
RV Omar Diaby staat aan het hoofd van terreurgroep Firqatul Ghuraba.
De kans bestaat, hoe klein dan ook, dat de Brusselse kleuter Yasmine (4) met haar moeder herenigd kan worden. Het meisje werd naar Syrië meegenomen door haar vader, die daar inmiddels gesneuveld is. In een exclusief gesprek met deze krant sluit de leider van de jihadisten bij wie Yasmine nog steeds verblijft een terugkeer niet helemaal uit.

Yasmine Atid werd in mei vorig jaar aan haar gescheiden moeder ontrukt. Ze is sindsdien in handen van de aan Al Qaida gelinkte militie Firqatul Ghuraba, die haar basiskamp heeft in de Syrische provincie Idlib, vlak bij de Turkse grens. In een video die de groep een tweetal weken geleden verspreidde, is Yasmine te zien tijdens de viering van het Suikerfeest die daar in juni heeft plaatsgevonden. Het meisje ziet er wel gezond uit, maar niet bepaald gelukkig.

Firqatul Ghuraba wordt geleid door Omar 'Omsen' Diaby, een uit Senegal stammende Fransman die zeker honderd volgelingen naar het oorlogsgebied heeft gelokt. Wij slaagden erin hem te contacteren via zijn persoonlijke account op de berichtendienst Telegram. Op de vraag of Yasmine na de dood van haar vader niet bij haar moeder thuishoort, antwoordde hij dat hij daar niet zelf over beslist. "Haar lot ligt in handen van een islamitische rechtbank", aldus Diaby.

Het feit dat de islam de relatie tussen moeder en kind erg hoog in het vaandel draagt - en dat Diaby zich dus niet uitdrukkelijk verzet tegen Yasmines terugkeer naar België - biedt een sprankeltje hoop. Maar de man verduidelijkte niet hoe onafhankelijk de rechtbank is waarover hij spreekt of hoe de procedure verloopt.

Arrestatie

Uitgerekend gisteravond raakte bekend dat Omar Diaby opgepakt is. Dat gebeurde door Hayat Tahrir As-Sham, de vroegere Al-Qaida-tak in Syrië. Die controleert de regio rondom Harim en het valt wel vaker voor dat ze in conflict raakt met andere jihadistische groepen. De arrestatie, die ons zojuist bevestigd werd door een bron binnen de groep van Diaby, zou te maken hebben met klachten van Franse Syriëstrijders — mogelijk in verband met verkrachtingen. Of Yasmines lot beïnvloed zal worden die verwikkelingen, valt moeilijk te zeggen.

De arrestatie, die ons zojuist bevestigd werd door een bron binnen de groep van Diaby, zou te maken hebben met klachten van Franse Syriëstrijders - mogelijk in verband met verkrachtingen. Of Yasmines lot beïnvloed zal worden die verwikkelingen, valt moeilijk te zeggen.

Volgens de recentste cijfers verblijven nog zeker 162 Belgische kinderen in het Syrisch-Iraakse oorlogsgebied. De Belgische autoriteiten doen zo goed als niets om hen naar huis te halen.

Het volledige verslag van het interview met Diaby leest u in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis. 
110 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  Moeder naar ginder sturen. Omhaling voor vliegticket voor haar naar ginder zou zeer welkom zijn.

 • Marc Baeyens

  Met emotionele foto's probeert men weeral de lezer naar zijn hand te zetten. Dat creëert een soort tegeneffect.

 • oswald billiet

  Zo vlug mogelijk naar huis, thuis, samen met die andere Belgische kinderen waarvan er ook vele door grootouders of familie worden opgewacht. Hopelijk kan onze diplomatie hier een hoogstandje halen.

 • johan geudens

  Begin nu met uwe zever ginder laten

 • Wiske Schoeters

  Als je kind gekidnapt wordt, moet er altijd hulp zijn om het terug te halen. Nationaliteit of godsdienst heeft daar niets mee te maken. Jullie zijn een stel egoïsten.